Mandľové kamene

Podnebné mandle sú popretkávané chodbičkami, v ktorých žijú v symbióze milióny baktérií a aj tam umierajú. Odumreté baktérie spolu s ďalšími odumretými slizničnými bunkami vytvoria hrudky. Ak sú tam dlhšie, môžu stuhnúť, no ich konzistencia nie je tuhá a nie sú tvrdé ako kameň. Ide o malé žltkasté výrastky na mandliach, ktoré vznikajú po nahromadení odumretých buniek, hlienu, slín […]

Read More…

Krvné výrony

Hematómy, akékoľvek modré dôkazy našich fyzikálnych slabostí, vznikajú po presiaknutí krvi z poškodených ciev do okolitého tkaniva. Modriny, ktoré sú v medicínskom prostredí označované ako kontúzie (pomliaždeniny), sú zapríčinené javom lekármi označovaným ako bezprostredná trauma. Našťastie sa hoja za bežných okolností 10 až 14 dní. Modrá farba bledne a stáva sa z nej žltá. Zmena farby je dôkazom toho, […]

Read More…

Glaukóm

Je chronické očné ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu zrakového nervu, čo môže viesť postupne k zhoršovaniu zraku. Terminálne poškodený zrakový nerv sa v minulosti oftalmológom javil ako zazelenaný – preto sa ľudovo označuje ako zelený zákal. Existuje viacero rizikových faktorov, pri ktorých sa predpokladá vplyv na rozvoj zeleného zákalu. V prvom rade ide o zvyšujúci […]

Read More…

Cvikla

Zaiste je mnoho druhov zeleniny, ktoré majú jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Mnoho ľudí jej neholduje a vidí sa im príliš obyčajná. No práve cvikla je medzi všetkými plodmi, dozrievajúcimi na stromoch či v zemi, neprekonateľná svojimi širokospektrálnymi účinkami na celý organizmus. Obsahuje všetky účinné látky na úspešné prebudenie k životu a omladenie starých a opotrebovaných buniek. Praví gurmáni na ňu nedajú […]

Read More…

Bolesti lýtok

Vo všeobecnosti boľavé lýtka patria medzi časté ťažkosti, trápia deti, dospelých i seniorov. Bolesť pramení z kostí, kĺbov svalov, šliach, väzív, ciev, nervov či z kože. Prejaví sa ako ostrá, bodavá, či pulzujúca, alebo tupá a menej výrazná, prípadne kŕčovitá. Prechádza a znova nastupuje, prebieha vo vlnách. Nastupuje po záťaži a ustupuje v pokoji. Naopak, existuje ochorenie […]

Read More…

Čerešne

Pochádzajú z juhovýchodnej Európy a prednej Ázie, no dnes sú rozšírené po celom svete. Do zvyšku sveta sa rozniesli vďaka starým Rimanom. Čerešne bohato rodia a voľne rastúce mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich čerešní vznikli desiatky odrôd okrasných čerešní. U nás sú najrozšírenejšie sú Čelovská chrupka, Mednianska polochrupka, Krupinská dudečka a Dúbravská májová.  ÚČINNÉ LÁTKY Ak celý týždeň konzumujeme […]

Read More…

Zápal ústnej sliznice

Zápal sliznice a ďasien (gingivitída) môže zachvátiť aj sliznicu ústnej dutiny. Pri horúčkovitých ochoreniach sa na sliznici ústnej dutiny často objavujú pľuzgieriky a zápaly. Jednou z foriem tohto ochorenia sú afty vyvolané niektorými potravinami alebo herpesovým vírusom (predovšetkým u detí). Afty sú vriedky v ústnej dutine, ktoré dosahujú aj veľkosť šošovice. Liečime ich výplachmi kamilkovým či šalviovým čajom.  SYMPTÓMY začervenanie, […]

Read More…

Bylinkami pre zdravé dýchanie

Práve choroby dýchacích orgánov patria k najčastejším ochoreniam. Niekedy ani nevieme prečo, len začneme pociťovať, že na nás lezie akási choroba. Sme malátni, tečie nám z nosa, máme bolesti hrdla a následne máme kašeľ. Väčšinu týchto ochorení ako sú angína, chrípka či zápal priedušiek spôsobujú baktérie a vírusy, ktoré sú okolo nás a čakajú na oslabenie našej imunity. V prípade, že […]

Read More…

Bolesti prsníkov

Pre väčšinu žien sú prsia zdrojom zmyslových pocitov. Pre kojacu matku je to neopísateľné puto medzi ňou a dieťaťom. V živote sa však vyskytnú obdobia kedy bývajú aj zdrojom problémov a následne zapríčinia obavy, bolesť a strach o vlastné zdravie. Vo väčšine prípadov, našťastie nie sú príznakom rakoviny nakoľko sú zložené z mliečnych žliaz, ktoré reagujú na prirodzené hormonálne zmeny v ženskom […]

Read More…

Alergia na mliečny cukor

V súčasnosti čoraz väčšie percento populácie trpí alergiou na laktózu. Znamená to, že ich telo nie je schopné spracovať, respektíve stráviť mliečny cukor, ktorý nie je obsiahnutý len v samotnom mlieku ale aj vo všetkých mliečnych výrobkoch. Tento problém najčastejšie spôsobuje nedostatok enzýmu laktáza, ktorý za bežných okolností rozdrobí mliečny cukor v tenkom čreve, aby ho mohla krv […]

Read More…