Osteoporóza u seniorov: prevencia, diagnóza a život s krehkými kosťami

Osteoporóza je ochorenie, ktoré postihuje kosti, čím ich robí krehkými a náchylnými k zlomeninám. Starší ľudia, najmä ženy po menopauze, sú vystavení väčšiemu riziku vývoja osteoporózy. V tomto článku sa budeme venovať tomuto závažnému zdravotnému stavu, jeho príčinám, diagnostike a spôsobom, ako mu predchádzať. Príčiny Osteoporózy: Príznaky a Diagnóza: Prevencia Osteoporózy: Liečba Osteoporózy: Život s […]

Read More…

Cvikla: skvostný koreň so zdravotnými výhodami a kulinárnymi možnosťami

Cvikla je zelenina, ktorá oslní svojou intenzívnou farbou a charakteristickou chutou. Okrem toho, že je skvelá v kuchyni, má aj široké spektrum zdravotných výhod. V tomto článku preskúmame rôzne aspekty cvikly, od jej výživových hodnôt po kulinárske využitie. Výživové Hodnoty: Cvikla je bohatá na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, draslíka, železa a vlákniny. Obsahuje […]

Read More…

Tipy na udržiavanie mozgovej aktivity u seniorov

Starnutie prináša so sebou mnoho výziev, ale udržiavanie mozgovej aktivity môže výrazne prispieť k celkovému blahobytu seniorov. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko jednoduchých, no efektívnych spôsobov, ako podporiť zdravú myseľnú činnosť v zlatých rokoch. Kognitívne Cvičenia: Pravidelné kognitívne cvičenia sú kľúčové pre udržiavanie ostrosti mozgu. Patria sem rôzne hry na pamäť, krížovky, sudoku […]

Read More…

Vitamíny pre správne fungovanie nášho organizmu

Vitamíny sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu a udržanie optimálneho zdravia. Sú zodpovedné za rôzne biologické procesy a hrajú kľúčovú úlohu v prevencii mnohých chorôb. V tomto článku sa pozrieme na najdôležitejšie vitamíny pre telo a ich rôzne účinky. I. Vitamín A (Retinol): Vitamín A je kľúčový pre zrak, rast a vývoj buniek. Podporuje […]

Read More…

Zimná lahôdka: ako si vybrať a konzumovať zeleninu v chladnom období

Zimné obdobie prináša so sebou nielen mrazivé teploty, ale aj výzvy v oblasti dostupnosti čerstvej a výživnej zeleniny. Napriek tomu existuje rad zeleniny, ktorá je v zimnom období bohatá na živiny a prispieva k udržaniu zdravého životného štýlu. V tomto článku preskúmame, akú zeleninu je najlepšie jesť počas zimy a ako ju využiť v strave. […]

Read More…

LIEČIVÁ VŔBA

Dlhé roky sa vŕbová kôra zbierala nie len v ľudovom liečiteľstve pre zdravotné využitie. Svojimi blahodarnými vlastnosťami obohacuje organizmus ako v čerstvej, tak i v sušenej podobe, a to nasledovne. ŽIARIVÁ PLEŤ Odvar z vŕby sa dá použiť ako prírodné pleťové tonikum. Pôsobí na pokožku veľmi jemne, nedráždi a je skvelým prostriedkom pri boji s akné či drobnými jazvičkami.  Odvar si pripravíme z pol […]

Read More…

Legionárska choroba

Závažnejšia až život ohrozujúca pneumonická forma súvisiaca s pobytom jedinca vo vode v prírodných tokoch, ale najmä v človekom vytváraných ekosystémoch (vodovodné systémy, klimatizačné jednotky, hydroterapeutické zariadenia, vlhké kompostoviská a pod.). Legionella je vnútrobunkový parazit, ktorý vniká do ľudských buniek, kde sa naďalej množí. Táto baktéria napáda dýchacie cesty a spôsobuje akútny zápal pľúc, ktorý môže pretrvávať týždne. K nákaze dochádza vo väčšine prípadoch vdýchnutím […]

Read More…

Proteinúria

ojem označuje príliš vysoké množstvo hladiny bielkovín v moči, ktoré môžu ovplyvniť funkciu obličiek. Bielkoviny, ktoré pomáhajú budovať svaly a kosti, regulujú obsah tekutiny v krvi, bojujú proti infekciám a opravujú poškodené tkanivo by mali v krvi zostať. Ak sa bielkoviny dostanú do moču, opúšťajú tak telo, čo nie je zdravé a žiaduce.  PRÍČINY Nemusia byť […]

Read More…

Frigidita

Dočasné zníženie záujmu o sex nie je zriedkavým javom – v určitej fáze života (napríklad v prvých mesiacoch po pôrode) s ním malo skúsenosť približne 30 % opýtaných žien. Problémom sa stáva vtedy, keď trvá príliš dlho a bráni naplneným potrebám partnera. Minimálne prechodne sa tieto problémy objavujú v azda každom partnerskom vzťahu. V minulosti boli pojmy […]

Read More…

Erózia zubnej skloviny

Jedná sa o patologickú nekariéznu (nejedná sa o postihnutie zubným kazom) stratu zubného tkaniva a následné odhalenie dentínu (zuboviny) nachádzajúceho sa pod sklovinou. Najpostihnutejšie bývajú horné rezáky nasledované hornými očnými zubami. Ku zmäkčeniu zubnej skloviny dochádza pôsobením kyselín v potrave a nápojoch. Ide predovšetkým o džúsy a nápoje s obsahom kyseliny citrónovej, kolové nápoje, ale […]

Read More…