Očista po zime


Detox je prečistenie tela od všetkých škodlivých látok, ktorými je zanesené najmä po náročnej zime. Tieto škodliviny sa nám do tela dostávajú potravou, kozmetikou aj z vonkajších vplyvov prostredia, v ktorom žijeme. Prirodzený čistiaci proces prebieha v tele neustále. Môžeme mu ale pomôcť, podporiť imunitný systém, zbaviť sa únavy, zlepšiť zažívanie a celkovo sa cítiť vitálnejší a zdraví. Detoxikácia v podstate znamená očistu orgánov od všetkého, čo sa v ňom nahromadilo a zaťažuje ho. Cieľom je odľahčiť tráviaci trakt a zásobiť telo potrebnými živinami a dostatočným množstvom tekutín. Absolvovanie očisty obzvlášť po zimnom období sa v mnohých prípadoch ukazuje ako nevyhnutnosť, keďže počas sviatkov sa vo zvýšenej miere konzumovali nie úplne zdravé produkty a potraviny nabité soľou či cukrom. Počas očistných dní sú pre konzumáciu obzvlášť dôležité:

Polievky

Skvelou voľbou sú zeleninové polievky a vývary, ktoré zasýtia a dodajú potrebné vitamíny. Skvelý tip na obed je mrkvová krémová polievka , ktorá má antioxidačné účinky a je pomocník v boji proti nádche a virózam. Počas teplých dní môžeme nášmu telu dopriať aj osvieženie prostredníctvom ovocných polievok.

Šaláty

Množstvo živín získate aj z čerstvej zeleniny. Vyberajte sezónnu, ktorú dostupne nájdete na trhu a mixujte ju podľa chuti. Vo vašom šaláte by nemalo chýbať avokádo, ktoré obsahuje dobré tuky a na zimu je priam ideálnou voľbou. Namiesto dressingu používajte olivový olej a šalát dochucujte rôznymi bylinkami a semienkami. Výbornou zeleninou do zimných šalátov je aj kapusta, ktorá vás prirodzene zbaví škodlivých látok.

Smoothies

Vstávajte ráno s nápojom, ktorý vás prebudí a nakopne energiou. Na tento zelený zázrak prisahajú aj svetové celebrity. Listový špenát, citrón, goji semienka a voda je všetko, čo potrebujete na tento malý no výdatný nápoj. Pravidelným pitím tohto elixíru si očistíte organizmus od usadených látok v tele a príjemným bonusom je aj zhodenie pár kilogramov.

Detoxikačné čaje

Čaje sú pri detoxe dôležitým doplnkom, pretože nielen vyplavujú škodlivé látky z tela, ale zároveň pomáhajú dodržiavať pitný režim. Ten je veľmi dôležitým krokom pri každej očiste aj regulácii hmotnosti. Najlepšie sú čaje: zo žihľavy, brezy, púpavy a bazy čiernej.

Spôsoby, ako bezpečne detoxikovať 

  • vyhýbajte sa potravinám bohatým na cukor, ktoré zadržiavajú toxíny
  • s narastajúcim problémom obezity je vhodné eliminovať mastné a spracované produkty
  • doprajte si potraviny zelenej farby – napr. zelený jačmeň, brokolicu, listovú zeleninu, či špenát
  • nezabudnite na dostatok cesnaku, semien, orechov 
  • výborne pôsobí ľanový a olivový olej 
  • vypite každý deň asi 12 – 16 pohárov vody, či nesladených bylinkových, alebo zelených čajov
  • vylúčte alkohol, fajčenie a kofeín 
  • zvýšte prísun vitamínu C, vhodné je aj každodenné pitie pohára teplej vody s vytlačenou šťavou z citróna
  • zvýšte pohybovú aktivitu 
  • krátkodobým vynechaním pečiva, cestovín alebo živočíšnych produktov z jedálnička sa môžete zbaviť zvyku neustále jesť nezdravé jedlo
  • eliminujte stres v najvyššej možnej miere
  • doprajte telu dostatočný a pokojný odpočinok a spánok

Zima nás vyčerpáva často viac ako by sme chceli. Dlhé pochmúrne a tmavé večery sa podpisujú na našej psychike a časté vyjedanie na našej váhe. Preto je jar tým pravým obdobím na zmenu – na očistu teľa, duše aj mysle. Netreba preto váhať a naštartujme naše telo zvnútra vďaka jarnej očiste. Uľavíme nie len organizmu, ktorý odľahčíme, navyše sa telo uvoľní aj po psychickej stránke.