Kaleráb


Podobne ako ostatné druhy kapustovej zeleniny je charakteristický pre chladnejšie obdobia počas roka. Rôznofarebné hlúbiky pestovali v záhradkách vari už odpradávna naše staré mamy. Pestovať ho je možné po celý rok, v záhradke či v skleníku. Rovnako ako iné druhy hlúbovej zeleniny je i kaleráb už po stáročia udomácnený v našich končinách. Vyhovuje mu tunajšie obdobie – najmä jar a jeseň. 

ÚČINNÉ LÁTKY

Kaleráb má vysoký obsah niektorých vitamínov skupiny B, napríklad vitamínu B6 (nevyhnutný pri syntéze bielkovín), biotínu (pre zdravé vlasy a pokožku), B5, teda niacínu (na metabolizmus energie), a kyseliny pantoténovej (dôležitá pre vitalitu, bunkovú energiu a pigmentáciu vlasov a kože). V kalerábe sa nachádza aj vysoká koncentrácia vitamínu C, mladý hlúbik s hmotnosťou 120 gramov pokryje dennú potrebu. Na prísun vitamínu C vyčkáva asi 70 biliónov telesných buniek, ktoré ho využívajú ako katalizátor látkovej premeny, no tento vitamín zabezpečuje aj optimálnu hladinu hormónov a posilňuje obranyschopnosť organizmu.

PREČO HO ZARADIŤ DO JEDÁLNEHO LÍSTKA

  • podporuje bunkový metabolizmus a krvotvorbu
  • spevňuje pokožku a vlasy
  • zabezpečuje energiu a vitalitu
  • posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám
  • zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu
  • stimuluje okysličenie a dýchanie buniek
  • posilňuje srdce
  • zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres
  • má odvodňujúce účinky
  • pomáha redukovať hmotnosť

KALERÁB NA CELÝ TÝŽDEŇ

Týždňová kalerábová kúra má vynikajúce účinky na ľudský metabolizmus. Jeho výhodou je, že sa vždy môže konzumovať inak – surový, nastrúhaný, dusený, ako prívarok, v zeleninovej polievke, dokonca sa môže vylisovať a vypiť ako šťava.

Jemná korenistá aróma pochádza z horčicového oleja a kalerábu dodáva nezameniteľnú chuť. horčicové oleje sú zlúčeniny s vysokým obsahom síry a dusíka a nájdeme ich i v iných hlúbových druhoch zeleniny, ako v žeruche či reďkovke.

Kaleráb počas svojej rastovej fázy neustále hromadí minerálne látky a stopové prvky. Tým na náš organizmus pôsobí ako multivitamínový kombinovaný preparát z prírodnej lekárne. Má totiž vysoký obsah železa, horčíka a mangánu. Za zmienku stojí aj draslík, ktorý môže vyvážiť naše nezdravé stravovacie návyky. Sodík zasa viaže tekutiny v organizme, kým draslík prirodzene odvodňuje. Selén nám zasa veľmi pomáha pri prevencii ako aj pri liečbe nádorových ochorení – zachytáva totiž voľné radikály a zamedzuje, aby sa ťažké kovy z tráviaceho traktu dostali do krvného obehu.

NÁKUP

Kaleráb býva niekedy aj drevnatý – takéto časti nekonzumujeme, musíme ich oddeliť. Dbáme, aby nemal prihrubé stonky, preto radšej kupujeme menšie kaleráby. Pre svoj vysoký obsah vody stráca na kvalite počas teplého letného obdobia. 

SPRACOVANIE

Výhodou je, že sa dá dobre skladovať a v chladničke dlho vydrží. Malé jemné listy odrežeme, najemno posekáme a môžeme ich pridať do prívarku. Ošúpeme ho od koreňa, umyjeme, prepolíme a pokrájame. Dusíme krátko v troške tuku, podliaty jemne vodou.

UPOZORNENIE

Kaleráb obsahuje dusičnany, preto už tepelne upravený kaleráb druhýkrát nezohrievame.