Očné problémy


Oko ako orgán riadiaci a zachraňujúci ľudský život musí reagovať oveľa rýchlejšie ako ostatné zmyslové orgány. Podráždené oko často nepríjemne svrbí a škriabanie s vidinou úľavy tento stav môže len zhoršiť. Oči si vyžadujú zvýšený prísun niektorých živín (zinok, vitamíny A a C) a na ich nedostatok následne reagujú uvedenými symptómami:

  • pálenie, svrbenie
  • mihanie pred očami
  • mimovoľné žmúranie a mrkanie
  • suché a unavené oči
  • šeroslepota
  • nedostatočná zraková ostrosť
  • podráždené či sčervenané oči
  • zápal okrajových žliaz mihalníc

Príčinami vyššie uvedeného býva nesprávne stravovanie, nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, stres, práca s počítačom ako aj práca v suchom prostredí a podobne. Ľudia, ktorí trávia veľa času pri monitore alebo čítajú drobné texty, by si mali občas urobiť prestávku a skúsiť si malý očný telocvik – pozrieť sa von z okna, vybrať si nejaký bod v diaľke a na okamih ho očami fixovať. Tento jednoduchý a krátky cvik je veľmi efektívny na pružnosť očného svalstva. Špecifickú kategóriu tvoria vodiči, ktorí bývajú veľmi často citliví na svetlá protiidúcich vozidiel. Ak vás rozsvietené diaľkové svetlá počas noci rušia viac ako ste zvyknutí, oslepujú reflexné dopravné značky – ide o varovný signál, ktorý treba brať na vedomie a vyhľadať pomoc lekára.

LIEČIVÉ ÚČINKY OVOCIA A ZELENINY

Najdôležitejšie je zvýšiť prísun vitamínu A v potrave. Pomôže nám potrava s vysokým obsahom karoténu : mrkva, špenát, brokolica, mangold, kučeravý kel, tekvica, melóny, papája, mango, rajčiaky, marhule, broskyne, zelený hrášok či fazuľka. Oči potrebujú aj veľa vitamínu C z kyslého ovocia akými sú citróny, pomaranče, grepy, jablká, kivi, kyslé bobuľové ovocie. Zo zeleniny je vhodné doplniť tento vitamín z reďkovky, cibule, rajčiakov a zemiakov. Osobitnú úlohu ako zdroj enzýmov v sietnici a v iných častiach oka hrá stopový prvok zinok. Spolu s meďou a inými biologicky aktívnymi látkami dodáva očiam lesk a jas. Zinok obsahujú artičoky, špargľa, kapusta, kukurica, reďkovka, cibuľa, zemiaky, špenát sójové bôby a všetky druhy strukovín – šošovica, hrach, fazuľa.  

TERAPIA

Oči si podľa možností nešúchame ani nenamáhame napríklad dlhým vysedávaním pred televízorom či hľadenia do mobilného telefónu. Oči sú od prírody konštruované na uvoľnené pozorovanie pokojného okolia. Pri každom svetelnom impulze z obrazovky oko spotrebuje nespočetné molekuly rodopsínu, červeného farbiva v sietnici  nášho oka, ktoré je citlivé a svetlo. 

Nezabúdajme na naše oči a denne im doprajme minimálne šetrenie takým spôsobom, že si zabezpečíme vhodne našu domácnosť. Monitor počítača a televízora umiestnime tak, aby sa v ňom neodrážalo svetlo z lámp a ani z okien. Obrazovku nastavíme na jemný kontrast a vždy dbáme, aby naše pracovisko spĺňalo najnovšie technické parametre, akými sú ochrana pred žiarením obrazovky, nastaviteľná výška a sklon monitora. Ak sedíme pri pracovnom stole prinízko, pozeráme sa na monitor z nesprávneho uhla. Rovnako stojí za pokus vymeniť slnečné okuliare s hnedými sklami za zelené sklá, ktoré účinnejšie filtrujú škodlivé ultrafialové lúče.