Minerálne látky


Sú základným kameňom zdravia. Ľudský organizmus ich však nie je schopný sám syntetizovať. Sú súčasťou zemského povrchu, nevznikajú teda činnosťou živých organizmov. Preto všetky prvky potrebné k životu považujeme za esenciálne – človek ich získava z potravín, minerálnych vôd a rôznych nápojov. Niektoré sú potrebné vo vyšších dávkach, pretože organizmus vyžaduje viac ako 300 mg denne. Ide o makroprvky, ako už spomínaný vápnik, ale aj fosfor, draslík, horčík, sodík, síru, kremeň a chlór. 

V ORGANIZME PLNIA ÚLOHY:

• Sú súčasťou kostí a zubov. Dodávajú kostre pevnosť a pružnosť. Do tejto kategórie patrí vápnik, fosfor, horčík.

• Ako nerozpustné soli pomáhajú kontrolovať zloženie telesných tekutín a buniek – je to sodík a chlór v tekutinách mimo bunky, draslík, horčík a fosfor vo vnútri buniek. Udržujú osmotický tlak, zabezpečujú stále pH krvnej plazmy, uľahčujú výmenu látok cez membránu bunky smerom von aj dnu.

• Sú súčasťou aminokyselín (napríklad síra v methioníne a cysteíne), hemoglobínu, nukleových kyselín (fosfor), bielkovín (fosfor, síra, železo, meď), enzýmov (meď, horčík, zinok, jód, kobalt), hormónov, vitamínov a iných zlúčenín. Niektoré v spojení s bielkovinami sú dôležitým prepravným prostriedkom. Sú dôležité pre činnosť nervovej sústavy, regulujú dráždivosť, aktivujú enzymatické systémy, angažujú sa na riadení základných psychických procesov. Niektoré minerály sa zúčastňujú na prevencii rakoviny, osteoporózy a iných chronických chorôb.

Horčík

Reguluje rytmus srdca, chráni nervy a pomáha telu využívať vitamíny C, E a premieňať glukózu na energiu. Horčík zohráva významnú úlohu aj pri riadení svalových kontrakcií. Podieľa sa na procese zrážania krvi, vzniku estrogénov, činnosti tráviacej sústavy. Nedostatok horčíka sa prejavuje svalovými kŕčmi, pocitmi na omdlenie, nervozitou, poruchami trávenia či tikom v oku. Zvýšený príjem horčíka by mali mať najmä deti v období rýchleho rastu i tehotné a dojčiace ženy. Rovnako môžete jeho príjem zvýšiť v období, keď ste vystavení stresu. 

Chróm 

Keď chýba v tele , dochádza k poruche metabolizmu glukózy, čo zaregistruje diabetik aj na zvýšenej glykémii. Reguluje hladinu cukru, zosilňuje účinok inzulínu, ale tiež upravuje cholesterol v krvi. Jeho nedostatok môže byť jednou z príčin poruchy glukózovej tolerancie. Chróm pomáha aj pri znižovaní telesnej hmotnosti. 

Draslík a Sodík

Draslík je nevyhnutný pre správne fungovanie svalov, obzvlášť srdca. Mnohé z enzýmov potrebujú draslík, aby mohli správne fungovať. Sodík je pre telo rovnako dôležitý, ale vo veľkej miere môže telu uškodiť. Vyšší príjem sodíka spôsobuje straty draslíka v organizme. Nedostatok draslíka sa prejavuje únavou, nesprávnym fungovaním tráviacej sústavy, nespavosťou či poruchami srdcového rytmu. Oba prvky sa podieľajú na prenose nervových impulzov. 

Fosfor 

Má veľký význam pri stavbe kostí a zubov, zúčastňuje sa na biochemických reakciách v organizme a je dôležitý pre správne fungovanie mozgu a nervovej sústavy. 

Zinok

Je dôležitý minerálny prvok potrebný pre zdravie človeka a hlavne pre diabetika, deti a tehotné ženy. Má protizápalové účinky, podporuje hojenie rán, posilňuje imunitný systém a pre diabetika je zinok potrebný na lepšie vstrebávanie inzulínu a na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Priaznivo ovplyvňuje funkciu prostaty, u detí jeho nedostatok je príčinou spomaleného rastu, u dievčat sú poruchy menštruácie, u každej vekovej kategórie porucha imunity a náchylnosť k infekciám.

Železo

Železo pomáha v tele pri metabolických pochodoch a zohráva úlohu pri tvorbe hemoglobínu a červených krviniek. Zabezpečuje transport kyslíka všade tam, kde ho potrebujeme. Jeho optimálnu potrebu zabezpečuje hlavne pestrá  strava prispôsobená veku konzumenta a jeho potrebám. Železo je potrebné v každom veku a hlavne pre rast a vývoj mladého organizmu.

Medzi ďalšie minerálne látky, ktoré naše telo aspoň v malej miere potrebuje, patria napríklad síra, fluór, jód, kobalt, meď, mangán, molybdén, nikel, selén kremík, vanád, zinok, germánium a bór.

Minerálne látky nedodávajú telu žiadnu energiu, zúčastňujú sa však látkovej premeny. Minerály spolupracujú s vitamínmi a ich účinok je navzájom úzko spojený. Napríklad vitamíny skupiny B sa vstrebávajú len vtedy, ak je prítomný fosfor. Vitamín C výrazne zvyšuje vstrebávanie so železom a vápnik by sa nemohol vstrebať bez pomoci vitamínu D. Zinok podporuje uvoľňovanie vitamínu A zo zásob v pečeni. Niektoré minerálne prvky sú súčasťou vitamínov: vitamín B1 obsahuje síru a vitamín B12 kobalt. Potreba minerálnych látok závisí od veku, fyziologického stavu, od požívanej stravy aj od životných a pracovných podmienok. Niektoré musíme prijímať denne v gramových dávkach (napr. vápnik, fosfor, draslík), iné len v zlomkoch miligramov ako stopové prvky ( napr. jód, fluór). Naša denná strava má len malý podiel minerálov. Dospelý človek vydáva zo svojho tela asi 20 – 30 gramov minerálnych látok denne.