Polievky


V zime keď teplota vonku klesá, potrebuje naše telo nutne zahriať. A to nielen odevom, ale predovšetkým zvnútra. Práve preto sú polievky dokonalým pokrmom chladných zimných dní. Nielenže rýchlo zohrejú, ale sú aj bohatým zdrojom tekutín či množstva výživných látok, ktoré v zime tak veľmi potrebujeme. 

Polievka je s určitosťou zdravým pokrmom. Je plná živín a obsahuje veľa vlákniny zo zeleniny, ktorú máme radi. Má nízku energetickú hodnotu, čo znamená, že obsahuje menej kalórií než klasické jedlo. Zaradenie polievky do denného menu môže značne pomôcť zvýšiť príjem zeleniny, teda aj vitamínov celkom prirodzene, najmä ak to budú vegetariánske polievky. Napríklad pravidelná konzumácia gazpacha, studenej polievky s rajčinovým základom, dokáže hladinu C vitamínu v tele stimulovať už v priebehu dvoch týždňov. Čo sa varených polievok (zeleninové, vývary) týka, tie poskytujú až 50% dennej dávky vitamínu A a 10% dennej odporúčanej dávky selénu a draslíka. Nie je pravdou, že všetky vitamíny sa v zelenine varom zabíjajú. Naopak, niektoré druhy zeleniny majú uvarené pre ľudský organizmus väčší osoh než v surovom stave, pretože telo z nich dokáže viac vyťažiť, ako napríklad z mrkvy. Ľudia, ktorí jedia polievky, prijímajú tiež viac bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, menej tukov. 

Ako plnohodnotný hlavný chod sú skvelé najmä desiatové polievky, bohatý vývar či hŕstková polievka. Ak si teda z polievky plánujete spraviť hlavné jedlo, určite si vyberte takú, ktorá obsahuje aj značné množstvo proteínov (vývar, strukovinové). Je rozdiel, či si dáte zeleninovú, strukovinovú alebo krémovú či syrovú. Odborníci za vhodné považujú tie ľahšie, so zeleninou, šošovicou, fazuľou, hráškom, tiež napríklad vývary z mäsa či rýb. Organizmu prospieva aj kapustnica, ak v nej ale kapusta netvorí len doplnok ťažkých údenín.

Zvlášť v zimných mesiacoch musíme chrániť náš organizmus pred prechladnutím. Uprednostňovať by sme preto mali jedlá, ktoré sú tepelné upravené. Surová strava, predovšetkým ovocie a zelenina, je síce na vitamíny a minerály bohatšia, avšak organizmus sa po ich skonzumovaní prirodzene schladí. Telo sa následne musí opäť ohrievať, čo je zbytočná záťaž. Práve polievka, vďaka svojmu zloženiu a teplote, je preto ideálnym spôsobom ako sa zahriať zvnútra. Prospešné sú obzvlášť polievky pripravované z potravín, ktoré prirodzene zahrievajú, ako napríklad tekvica, cibuľa, cesnak, petržlen, hovädzie mäso či rôzne druhy korenín, ako čili alebo zázvor.

Slovenskou tradíciou sú husté strukovinové polievky, ktoré sa konzistenciou často podobajú prívarkom, čím nahrádzajú hlavné jedlo. Takéto výdatné polievky si vo veľkom pripravovali naši predkovia, aby im poskytli dostatok energie a sily. Ich receptúry odrážali ťažké pracovné tempo, ktoré museli v tom čase zvládať. Zeleninové polievky sú, naopak, ľahšie stráviteľné a vďaka obsahu vlákniny udržiavajú vhodné mikroprostredie v črevách. Takéto polievky sú vhodné aj pri redukčných diétach. Silné mäsové vývary zas človeka postavia na nohy. Tento typ polievok sa už v minulosti používal ako liek. Vďaka obsahu vápnika, fosforu, horčíka a sodíka posilnia nielen imunitu, ale rozprúdia krvný obeh a nabijú organizmus potrebnou silou.