Virózy podobné chrípke


Infekcie podobné chrípke vyvoláva množstvo známych aj nepoznaných vírusov, ktoré s rôznou intenzitou útočia na náš organizmus. Takéto chrípku pripomínajúce ochorenia môže vyvolať asi 200 druhov vírusov. Nesmieme si ich však zamieňať s ozajstnou chrípkou (influenzou), ktorú vyvolávajú špeciále vírusy, zvyčajne má aj ťažký priebeh a môže byť aj životu nebezpečná. Studené počasie, prievan a vlhkosť samy o sebe nezapríčiňujú chrípkové infekcie. Oslabujú ale obranyschopnosť slizníc v organizme a umožňujú vírusom, aby sa v nich ľahšie usídlili a rozmnožili. 

SYMPTÓMY

  • horúčka
  • bolesti kĺbov
  • kašeľ, bolesti hrdla, zachrípnutie
  • nádcha, tečúci nos
  • únava
  • strata chuti do jedla

KOMU SA VYHÝBA?

Niekedy sa stane, že jeden člen rodiny sa nakazí, no ostaní zostanú zdraví. Je to pretože sú imúnni voči istému typu vírusov. Najnákazlivejšie sú sekréty z nosa či hlien, ktorý pôsobí ako doslova vírusová bomba. Vírusy sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, alebo kontaktom, napríklad podaním rúk.

VITAMÍNOVÉ NÁPOJE

Ovocné a zeleninové šťavy sú ideálnymi domácimi prostriedkami proti chrípke a infekciám jej podobnými. Na doplnenie chýbajúcich tekutín sa odporúča ich riediť s vodou alebo zapiť pohárom vody. Spolu s vodou sú ľahšie stráviteľné.

NA UVOĽNENIE HLIENOV

Nos musíme zbaviť hlienov skôr, ako nám hlieny zaplnia čelové a čeľustné dutiny. A vtedy si však ešte môžeme pomôcť sami, ak si prínosové dutiny cez noc vypláchneme. V malom pohári vlažnej vody rozpustíme lyžičku morskej soli, nakloníme sa nad umývadlo a roztok jednou nosnou dierkou vtiahneme. Druhú dieru držíme zapchatú. hlavu zakloníme, aby slaný roztok mohol vniknúť do dutín, chvíľu počkáme a následne vysmrkáme. Postup zopakujeme na druhej strane.

NAJVIAC OHROZENÉ SÚ DETI

Čím sú deti menšie, tým ľahšie sa nakazia. Vekom, respektíve počtom prekonaných ochorení sa obranyschopnosť v tele zvyšuje a organizmus si vytvára vlastný arzenál imunitných látok.

NA ZLEPŠENIE IMUNITY

Z prechodného prechladnutia sa niekedy vyvinie skutočná infekcia. Ak prechladnutie nepreliečime, oslabený organizmus je náchylnejší na vírusové ochorenia. V tejto súvislosti je mimoriadne dôležité zabezpečiť telu pri každom prechladnutí zvýšený príjem vitamínu C, ktorý je najlepším spojencom nášho imunitného systému.

OVOCIE & ZELENINA

Ovocie s vysokým obsahom štiav –  ako sú grepy, pomaranče, kivi, hrozno, bobuľové ovocie, jablká, slivky, mango, ananás, papája či avokádo, nám pomáha nahradiť stratu tekutín a súčasne dodá oslabenému organizmu všetky dôležité výživné látky, predovšetkým vitamínov.

Pikantné druhy zeleniny – paprika, cibuľa, cesnak, pór, fenikel, reďkovka zvyšujú oslabenú chuť do jedla a dezinfikujú sliznice. Vodu, v ktorej sa zelenina uvarila, nevylievame pre vysoký obsah cenných minerálov. Ak ju správne ochutíme stane sa zdravým nápojom.

LIEČBA

V nekomplikovaných prípadoch je vhodné podporovať samoliečiteľské sily organizmu. Akútny zápal dýchacích ciest zväčša po  niekoľkých dňoch odznie. Sprievodné symptómy ako bolesti kĺbov, kašeľ a malátnosť môžeme zmierňovať vhodnými prostriedkami. Ideálny je pokoj na lôžku a teplo, čím sa zníži stresová záťaž a imunitný systém sa môže intenzívnejšie venovať zápasu so škodlivinami.