Frigidita


Dočasné zníženie záujmu o sex nie je zriedkavým javom – v určitej fáze života (napríklad v prvých mesiacoch po pôrode) s ním malo skúsenosť približne 30 % opýtaných žien. Problémom sa stáva vtedy, keď trvá príliš dlho a bráni naplneným potrebám partnera. Minimálne prechodne sa tieto problémy objavujú v azda každom partnerskom vzťahu. V minulosti boli pojmy frigidita alebo frigidná žena pejoratívne a mali označiť akúkoľvek nechuť k pohlavnému styku a to bez ohľadu na príčinu, symptómy alebo ďalšie faktory. Dnes ide o označenie poruchy sexuality spojenej s funkciami pohlavnej sústavy.

MOŽNÉ PRÍČINY

  • U mnohých postihnutých žien možno konštatovať problémy v partnerskom vzťahu, ktoré bránia ich sexualite. Pritom je možné, že denné hádky nepriamo obmedzujú pôžitok z pohlavného styku, alebo že chýbajúca komunikácia o sexuálnych potrebách uspokojujúcu sexualitu vylučuje. 
  • Bolesti pri pohlavnom styku sú často podmienené organickými príčinami, napr. zápalmi alebo zjazveným tkanivom. Po menopauze je produkcia vaginálnej tekutiny u žien často redukovaná. 
  • Psychické problémy ako je napríklad nízke sebavedomie, úzkostné stavy a depresie, ale aj únava a vyčerpanie z práce, rodinných povinností, ďalej liečba, ktorá ovplyvňuje mozog – napríklad užívanie liekov, ktoré vplývajú na sexuálnu túžbu (antidepresíva, lieky na záchvaty)
  • Hormonálne zmeny– znížená hladina estrogénu, testosterónu, menopauza, tehotenstvo, zmeny počas tehotenstva a po ňom, dojčenie, antikoncepcia.
  • Získané hodnoty  vštepené výchovou môžu obmedzovať aktuálne sexuálne správanie. Ak sa napr. pohlavný styk kvôli prísnej výchove hodnotí ako nemorálny.

LIEČBA

Dôležitá vec pri stanovení postupu liečby je to, či sa jedná o primárny stav – to znamená, že žena nikdy nepocítila sexuálnu túžbu, alebo sekundárny stav, kedy žena sprvu chuť na sex pociťovala, no z nejakých príčin bola potlačená. Ak lekár zistí, že za poruchou nestojí žiadna fyzická príčina, odporučí pacientke psychoterapeuta, ktorý sa špecializuje na sexuálne zdravie. Ten môže pomôcť odhaliť emocionálnu príčinu frigidity a navrhnúť liečebný plán.

Frigidita je problém, ktorý je výlučne vyhradený ženám. U mužov dochádza k podobnému stavu vtedy, ak u nich poklesne libido. Našťastie pre ženy, liečba je možná, hoci podobne, ako je aj význam tohto problému, musí byť komplexná a dlhodobejšia. Okrem liekov, ktoré zlepšujú prekrvenie pohlavných orgánov, existuje aj množstvo ďalších metód na podporu zdravého sexuálneho života – vyskúšať môžete partnerskú psychoterapiu, tantrické techniky, Kegelove cvičenia alebo sexuálne pomôcky či prírodné afrodiziaká. Hoci je najvyššie percento žien práve v období klimaktéria, neobchádza ani ženy, ktoré majú menej ako 30 rokov. Príčinou sú čoraz častejšie hormonálne problémy, príliš stresu a ďalších faktorov, ktoré frigiditu dokážu vyvolať.