Erózia zubnej skloviny


Jedná sa o patologickú nekariéznu (nejedná sa o postihnutie zubným kazom) stratu zubného tkaniva a následné odhalenie dentínu (zuboviny) nachádzajúceho sa pod sklovinou. Najpostihnutejšie bývajú horné rezáky nasledované hornými očnými zubami. Ku zmäkčeniu zubnej skloviny dochádza pôsobením kyselín v potrave a nápojoch. Ide predovšetkým o džúsy a nápoje s obsahom kyseliny citrónovej, kolové nápoje, ale tiež iónové a energetické nápoje pre športovcov a vodičov. Z alkoholických nápojov ide najmä o víno. Z potravín ide o bežné ovocie (napríklad jablká, jahody, kivi či citrusové plody), ďalej octové šalátové zálievky a potraviny v kyslej marináde. Medzi kyslé radíme možno pre mnohých prekvapivo aj niektoré zdanlivé sladkosti. Už štyri takéto potraviny či nápoje v priebehu jedného dňa môžu ohroziť sklovinu eróziou, čo znamená opotrebovanie zubov v dôsledku pôsobenia kyselín. Eróziou zubnej skloviny môžu byť postihnutí aj ľudia, ktorí pravidelne užívajú niektoré lieky. Dôležitú ochrannú úlohu v našich ústach hrá dostatočná tvorba slín, ktoré na povrchu zubov vytvárajú prirodzenú ochrannú vrstvu – tzv. pelikulu a napomáhajú rýchlejšej neutralizácii kyslého prostredia. Lieky, ktorých nežiaducim účinkom je zníženie tvorby slín (napríklad lieky tlmiace prejavy alergií – antialergiká, lieky tlmiace nevoľnosť a zvracanie – antiemetiká či antidepresíva a celý rad ďalších) môžu tak podporovať rozvoj erozívneho poškodenia zubov. Hneď, ako je erózia zubov viditeľná, ide pravdepodobne už o pokročilé štádium. V raných štádiách ju iba ťažko pocítite. Najlepšie je opýtať sa pri návšteve zubnej ordinácie svojho zubného lekára alebo dentálnej hygieničky, či by ste mohli byť ohrození erozívnym poškodením vašich zubov.

PRÍZNAKY

  • Zafarbenie – Postupom času sa sklovina stenčí a zuby môžu mať žltý nádych, pretože dochádza k presvitaniu dentínu.
  • Priesvitnosť – Hrany predných zubov začínajú byť priesvitné až priehľadné.
  • Bolesť zubov – Kyseliny obsiahnuté v potrave a nápojoch rozpúšťajú zubnú sklovinu a dochádza k odhaleniu dentínu, čo spôsobuje zvýšenú citlivosť a bolesť zubov.

AKO SI POMÔCŤ

Nakoľko sa jedná o ochorenie, ktoré je nevyliečiteľné, najdôležitejšia je prevencia. 

  • Obmedzte frekvenciu konzumácie kyslých potravín a nápojov. 
  • Pite dostatočné množstvo tekutín – ideálne bez obsahu cukru a s nízkym obsahom kyselín. Najzdravším nápojom je čistá voda. 
  • Doplňte svoju stravu o potraviny a nápoje s vysokým obsahom vápnika a fosfátu (napríklad mlieko alebo syr). Znalci vína často konzumujú víno spolu so syrom a tým si chránia svoje zuby. 
  • Kyslé nápoje konzumujte spoločne s hlavným jedlom, nie medzi nimi. 
  • Ak je to možné, je lepšie vypiť kyslý nápoj celý naraz, ako ho piť po malých dúškoch.
  • Bezprostredne po konzumácii kyslých potravín a nápojov si nečistite zuby. Iba ústa vypláchnite čistou vodou alebo ústnou vodou s fluoridmi a počkajte minimálne 30 minút. 
  • Pri čistení zubov sa vyhnite príliš veľkému tlaku na zuby. Používajte mäkkú zubnú kefku. 
  • Zaraďte zubnú pastu a ústnu vodu s overenou technológiou, ktorá ochráni sklovinu pred pôsobením kyselín. 

V súčasnosti sa oveľa častejšie stretávame s erozívnym poškodením zubnej skloviny spôsobeným zmenou životného štýlu zahŕňajúcim vyššiu konzumáciu kyslých nápojov a potravín. Ochorenie, bohužiaľ, postihuje už pacientov v detskom veku, pričom sa odhaduje, že sa vyskytuje takmer u polovice detí predškolského veku (1 – 4 roky) a u šiestich z desiatich školákov vo veku 5 – 7 rokov. Poškodenie zubnej skloviny už v ranom detstve predstavuje závažný problém, ktorý si pacient so sebou ponesie celý život a bude vyžadovať náročnú a drahú dentálnu starostlivosť. Bez včasnej prevencie môže zubná erózia vyústiť do významnej straty zubnej skloviny a precitlivenosti zubov. Ak u vás došlo k úbytku zubnej skloviny kvôli erózii, je to, žiaľ, nezvratný proces. Základom je preto chrániť svoju zubnú sklovinu. Zubní odborníci dokážu rozpoznať počiatočné štádium zubnej erózie. Preto dôležitosť pravidelných zubných prehliadok je nevyhnutná. V závažných prípadoch môže byť dokonca nutné postihnuté zuby rekonštruovať, napríklad pomocou čiastočných alebo úplných náhrad.