Proteinúria


ojem označuje príliš vysoké množstvo hladiny bielkovín v moči, ktoré môžu ovplyvniť funkciu obličiek. Bielkoviny, ktoré pomáhajú budovať svaly a kosti, regulujú obsah tekutiny v krvi, bojujú proti infekciám a opravujú poškodené tkanivo by mali v krvi zostať. Ak sa bielkoviny dostanú do moču, opúšťajú tak telo, čo nie je zdravé a žiaduce. 

PRÍČINY

Nemusia byť vždy v samotnej obličke. Proteinúria sa objavuje prechodne aj u zdravého človeka, napríklad po väčšej fyzickej námahe, prechladnutí, horúčke či srdcovom zlyhávaní. V takomto prípade nie sú straty bielkovín väčšie ako 1 g/deň a množstvo bielkovín v moči ustane po odznení vyvolávajúceho podnetu. Avšak častou príčinou bielkoviny v moči je poškodenie samotnej obličky. Značnú časť obličky a jej najdôležitejšiu funkčnú časť tvoria veľmi jemné cievky vybavené špeciálnym filtrom. Oblička preto patrí medzi najviac zasiahnuté orgány, ak trpíte chorobami ciev, napríklad pri cukrovke či vysokom krvnom tlaku.

SYMPTÓMY

  • spenený moč, pena pritom pretrváva dlhšie 
  • časté močenie 
  • únava, slabosť a vysilenosť 
  • opuchy, prvotne bývajú prítomné opuchy tváre a okolia očí, neskôr i končatín 
  • dýchavičnosť 
  • nevoľnosť, vracanie 
  • bolesť brucha, podbrušia, v boku

DIAGNOSTIKA

Zisťuje sa pomocou močových testov. Pacient poskytne vzorku, ktorá sa vyšetrí v laboratóriu. Lekári na otestovanie časti vzorky ihneď použijú tenkú plastovú tyčinku s chemikáliami na špičke. Ak je v moči príliš veľa akejkoľvek látky, chemický hrot zmení farbu. Zbytková časť moču sa potom vyšetrí pod mikroskopom. Hľadajú sa látky, ktoré nepatria do moču. Sem patria červené a biele krvinkybaktérie kryštály, ktoré môžu v organizme rásť a vyvíjať sa do obličkových kameňov. Aby lekár bližšie zistil príčinu proteinúrie, môže vám navrhnúť rôzne doplnkové vyšetrenia ako napríklad sonografia obličiek, vylučovacia urografia. Pri podozrení na autoimunitné zápaly obličiek lekár navrhne biopsiu.

AKO SI PORADIŤ 

Samozrejme, je vhodné nasledujúce procedúry brať s rozumom a držať sa ich iba pri miernom zvýšení množstva bielkovín v moči. Zásadné je vždy to, čo na základe vyšetrenia povie a odporučí lekár. 

  • Znížte príjem sodíka – Znižuje nie len bielkoviny v moči, ale aj krvný tlak. Taktiež zlepšuje funkcie obličiek. 
  • Obmedzte živočíšne proteíny – Oveľa lepšie sú rastlinné proteíny získané zo sóje, ktoré môžu znížiť hladinu protizápalových cytokínov v obličkách. 
  • Jedzte rybí tuk – Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú prospešný vplyv na obličky a krvný tlak. 
  • Nezabúdajte na ľanové semiačka – Zlepšujú funkciu obličiek a znižuje množstvo bielkovín v moči. 
  • Kontrolujte hladinu cukru – Ten totiž poškodzuje obličky, ktoré v dôsledku poškodenia vylučujú do moču viac bielkovín.

Pri tomto ochorení sa nedá jednoznačné uviesť, aká liečba bude pacientovi odporúčaná. Najprv  musí lekár pomocou rôznych vyšetrení zistiť presnú príčinu, ktorá ochorenie vyvoláva. Na základe výsledkov sa stanoví najvhodnejší spôsob liečby.