Znížená výkonnosť


Stav nemohúcnosti, strata motivácie ako aj výrazné zhoršenie fyzického aj psychického stavu v porovnaní s obvyklou situáciou, to všetko priamo súvisí s každodenným výkonom človeka. Častým dôsledkom sú následne depresie z pretrvávajúcich neúspechov.  Príčinou býva zníženie bunkovej činnosti a celkovej látkovej premeny v dôsledku stresu a nedostatočného prívodu živín. Keď zistíme, že naša výkonnosť vo všetkých činnostiach klesá, zvyčajne si uvedomíme, že sa už dlhodobo cítime preťažení. Neprimerané reakcie sa často spájajú s narušenými partnerskými a rodinnými vzťahmi, strácane optimizmus do budúcnosti a náš výkon rapídne klesá. Vážnosť problému si, žiaľ, uvedomíme až v kritickej situácii, ako už býva zvykom. Dôkladná analýza problému je už polovica úspechu.

PRÍZNAKY

  • vyčerpanie, únava
  • strata elánu, nedostatok motivácie
  • poruchy učenia, pamäti a koncentrácie
  • obehové poruchy
  • mrzutosť, podráždenosť až depresia

PREČ SO STRESOM!

Náš partner, deti, príbuzní, susedia, zvýšené nároky v práci, tlak okolia, prísne požiadavky nás samých na našu osobu –  to všetko a iné ďalšie faktory vyvolávajú v organizme stres čo zapríčiňuje aj našu zníženú výkonnosť. Buďme k sebe úprimní a zhovievaví, naučme sa ignorovať a postupne vytláčať z našich životov neprajné poznámky a osoby, ktoré maria našu energiu  životu. Spúšťačmi stresu sú, naopak aj príjemné zážitky – svadba, príprava na vysnívanú dovolenku či adrenalínový šport.

ZNÍŽENÁ VÝKONNOSŤ ČI OBYČAJNÁ LENIVOSŤ?

V prípade prvého vyššie uvedeného s určitosťou nejde o našu pohodlnosť. Znížená výkonnosť organizmu je ochranné opatrenie prírody a nášho tela, ktoré slúži na to, aby sa ľudia ktorí nemajú zabezpečený dostatočný prívod živín, nepúšťali do veľkých rizík a aktivít. Človek je prirodzene mentálne aj fyzicky unavený. Zodpovednosť za tento stav nesú takzvané vynútené faktory vo všetkých bunkách organizmu. Ide o nedostatok biologicky aktívnych látok – horčík, vitamíny skupiny B, esenciálne mastné kyseliny a pod. Gény reagujú tým, že zredukujú látkovú premenu a ľudia sa iba divia, kde zmizla ich niekdajšia výkonnosť.

TERAPIA

Bez ohľadu na to či je na príčine slabosť srdcovo-cievneho systému, zábudlivosť, mrzutosť alebo slabá športová kondícia, liečba je rovnaká – odstránenie stresových faktorov, strava bohatá na živiny s vysokým obsahom biologicky aktívnych látok. Organizmus sa následne stáva odolnejším voči stresu a a výkonnostný tlak ako aj konflikty prestáva vnímať ako nezvládnuteľnú záťaž. Stravovanie teda musí zabezpečiť aktívne impulzy pre bunkový metabolizmus. Najúčinnejšie biologicky aktívne látky v tomto smere sú jednoznačne vitamín D, hormón štítnej žľazy tyroxín, vitamín A ako aj stopový prvok železo zabezpečujúci okysličovanie buniek a bunkovú energiu. K terapii patrí teda aj bezpodmienečne usporiadanie svojich osobných vzťahov a konfliktov.