Spálenie slnkom


Na takejto pokožke sa môže objaviť okrem sčervenaných pľuzgierikov aj alergická reakcia na intenzívne slnečné žiarenie ako aj na ultrafialové žiarenie v soláriu. Opakované spálenie pokožky slnečnými lúčmi, môže vyvolať až rakovinu kože, preto sa vždy treba opaľovať s mierou a chrániť sa opaľovacím krémom. 

SYMPTÓMY

  • sčervenaná, opuchnutá a bolestivá pokožka
  • tvorba drobných vriedkov
  • pľuzgieriky
  • vyrážky
  • v ťažších prípadoch skleslosť, únava, závraty až horúčka
  • nevoľnosť a zvracanie

Najčastejšou príčinou sú kratšie lúče ultrafialového spektra, ktoré sú najintenzívnejšie od desiatej hodiny predpoludním do druhej popoludní. Dlhšie lúče ultrafialového spektra ráno a popoludní zvyčajne nespôsobujú spálenie pokožky a sú oveľa vhodnejšie na získanie hnedej farby. Ľudia so svetlou pokožkou majú nedostatočnú tvorbu pigmentu a spália sa ľahšie.

VŠETKÉHO VEĽA ŠKODÍ

Intenzívne ultrafialové žiarenie ničí molekuly v bunkovom jadre kódujúce genetický materiál. Nastáva odumieranie kožných buniek a deštrukcia elastínových vlákien, ktoré spevňujú pokožku a udržiavajú ju pružnú a mladú. Pokožka sa spáli, respektíve alergická reakcia na slnko častejšie prepukne vtedy, ak organizmus nemá dostatok vlastných ochranných faktorov. Medzi ne patrí zhrubnutie vrchnej vrstvy kože a prirodzená pigmentácia pokožky.

INŠPIRUJME SA JUŽAMNI

Počas dovolenky v južných krajinách sveta by bolo vhodné si brať príklad od domáceho obyvateľstva: sedia výhradne v tieni, chránia si svoju pokožku, nosia klobúky a slnečné okuliare, cez obed sa utiahnu na takzvanú siestu do chladných kamenných domov a ožívajú na večer. Turistu dovolenkára poznáme práve podľa toho, že sa počas obedných hodín opeká na slnku, nenosí pokrývku hlavy a nenosí ochranné okuliare. 

TERAPIA

Vyhýbame sa slnku,  zdržiavame sa v tienistých miestach. Úľavu prinášajú chladivé obklady na postihnuté miesta. Odev by mal byť ľahký a vzdušný. Počas spánku by sme mali mať postihnuté miesta odkryté.  A kedy k lekárovi? V prípade, že spálenie nie je veľmi rozsiahle, môžeme sa pokúsiť o zmiernenie chladivými obkladmi. No ak je zasiahnutá väčšia plocha kože a máme vysokú horúčku, ktorá trvá dlhšie ako 2 dni, pridruží sa nevoľnosť a zvracanie, mali by sme sa poradiť s lekárom. Spálenie pokožky u detí musí vždy určiť lekár.