Kolonoskopia


Teda vyšetrenie, pri ktorom sa vyšetruje vnútro hrubého čreva. Prebieha buď v lokálnej, alebo v celkovej anestézii, pričom zákrok môže trvať od dvadsiatich minút do hodiny. Závisí to od toho, či ide len o vyšetrenie, alebo je potrebný aj odber tkaniva či odstránenie polypov. 

VYŠETRENIE

Počas vyšetrenia lekár prístrojom zvaným kolonoskop, čo vlastne hadička s hrúbkou asi jeden centimeter, prenikne cez konečník do hrubého čreva. Ak je to potrebné, vie prejsť aj do časti tenkého čreva. Celé hrubé črevo je lekár schopný dokonale vyšetriť už za polhodinu. Črevo je v čase vyšetrenia prázdne a niekedy sa stane, že sa o seba akoby prilepilo. Preto je potrebné doň fúknuť vzduch, čo však môže byť dosť nepríjemné a vyvolať to môže pocity kŕčov. Brucho sa nafúkne kvôli vzduchu, ktorý prístroj vháňa do čreva. Bolesť a nepríjemné pocity môžete ucítiť aj pri prechode prístroja cez určité časti hrubého čreva. Po vyšetrení sa odporúča, aby ste išli na toaletu, kde sa môže uvoľniť vzduch z vašich čriev. Potom by ste aspoň dvadsať minút mali počkať v čakárnialebo v miestnosti určenej na vaše pozorovanie. Keď sa tlak v bruchu zmierni, môžete ísť domov. Vhodné je mať so sebou niekoho blízkeho, či už ako psychickú podporu, alebo, ak vám bola kolonoskopia robená v anestézii, ako pomoc pri odchode. Po kolonoskopii by ste sa mali stravovať veľmi ľahko a postupne sa vrátiť k bežnej strave.

Nevhodné jedlá – zakázané: všetky mastné mäsá, hus, kačica, kyslé ryby, sardinky, údeniny, salámy, slanina, oškvarky, vnútornosti, všetka surová zeleniny, ovocie, oriešky, mandle, figy, čerstvé pečivo, halušky, všetky koreniny a iné pochutiny do jedla, horčica, alkohol, mak, hrozno, kivi.

Vhodné jedlá: chudé mäso (teľacie, hovädzie, bravčové, kuracie), rybie filé – všetko mäso po tepelnom spracovaní pomeľte alebo rozmixujte. Polievky, maslo, olej, mlieko, mliečne výrobky (okrem tvrdých a pikantných syrov), zemiaková kaša, prívarky v mixovanom stave (zemiakový, tekvicový, špenátový), ryža, vajíčko na mäkko, jemné piškóty, sucháre a staršie pečivo, kompóty v mixovanom stave (jablkový, marhuľový, višňový, broskyňový, slivkový), mladá veľmi jemná uvarená zelenina (mrkva, karfiol, kaleráb, zeler, petržlen, špenát). Všetky nápoje (čaj, biela káva, slabé kakao, mušty, zriedené džúsy, minerálne vody, jogurty, kefír a pod.).

RIZIKOVÉ SKUPINY

Existujú tri veľké skupiny pacientov, u ktorých absolvovanie testov na okultné (skryté) krvácanie do stolice v rámci prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka nemá až taký veľký význam, ale mali by rovno ísť na vyšetrenie nazývané kolonoskopia.

  • prvou skupinou sú pokrvní prvostupňoví príbuzní pacientov (otec, mama, súrodenci), ktorí mali rakovinu hrubého čreva alebo polypy
  • druhou sú tí, čo už mali polypy niekedy diagnostikované
  • do tretej patria pacienti so zápalovými ochoreniami čriev, ako napríklad ulcerózna kolitída či Crohnova choroba

Všetci títo by preventívnu kolonoskopiu mali absolvovať už v štyridsiatke, resp. aspoň o desať rokov skôr, ako bol vek, keď ochorel ich príbuzný.

Pacienti so zápalovými ochoreniami čriev by mali ísť na prvú preventívnu kolonoskopiu po ôsmich rokoch po stanovení diagnózy, vtedy začína riziko rakoviny prudko stúpať.

LIEKY 

 • Pokiaľ ste diabetik prekonzultujte užívanie liekov so svojím lekárom. Vo všeobecnosti sa odporúča deň pred vyšetrením znížiť dávku liekov na cukrovku ako aj dávku inzulínu na polovicu. Presným postup ale konzultujte priamo s diabetológom.  

• Pokiaľ užívate lieky znižujúce zrážanlivosť krvi (lieky na riadienie krvi) poraďte sa so svojím lekárom ohľadne ich užívania pred vyšetrením i po vyšetrení.  

• Taktiež 7 dní pred vyšetrením je potrebné vynechať perorálne preparáty železa.

Kolonoskopia je vyšetrenie, ktoré slúži na zobrazovanie ochorení hrubého čreva. Slúži Vášmu lekárovi, aby zistil príčinu Vašich príznakov. Taktiež slúži na vyhľadávanie zmien, ktoré môžu viesť k rakovine. Je to v súčasnosti vyšetrenie prvej voľby na dôkaz možných chorobných zmien hrubého čreva, ktoré umožní odobrať z týchto podozrivých miest vzorky na histologické vyšetrenie a niekedy umožní ich aj odstrániť (napr. polypy). Odstránenie polypu (alebo nádoru) však nezabráni jeho možnému znovuobjaveniu (recidíve). Preto je niekedy potrebné vykonať aj ďalšie kolonoskopie. Alternatívou kolonoskopie je röntgenové vyšetrenie hrubého čreva – irigografia alebo vyšetrenie pasáže tráviacim traktom. V ostatnom čase sa používa aj kapsulová kolonoskopia, ktorá však neposkytuje možnosť odoberania bioptickej vzorky a možnej terapie. Ide tiež o ekonomicky náročnejšiu metodiku. Tieto vyšetrenia majú však tiež svoje vlastné riziko komplikácií a rôzny stupeň úspešnosti. U pacientov, ktorým bola odporúčaná, umožní kolonoskopia najvyššiu šancu úspešnej diagnózy a liečby pri najmenších rizikách komplikácií.