Zápal vedľajších dutín


Či už sa nám páči alebo nie, nos je veľmi dôležitou súčasťou našej anatómie. Smerom dovnútra je napojený na zložitý systém úzkych kanálikov a vzduchom naplnených dutín, ktoré sú spojené s ústami a ušami, pričom vzduch, ktorý vdychujeme, sa cez tento systém dostáva do pľúc. Hoci je ľahké pochopiť, načo slúžia tie malé kanáliky, vynára sa otázka aká je vlastne funkcia dutín?

Dutiny, označované odborne  sinus paranasalis , sa nachádzajú v pároch za obočím, v lícnych kostiach,  za nosom a medzi očami. Pretože sú naplnené iba vzduchom, slúžia ako „echokomory“, ktorým náš hlas poskytuje rezonanciu. Znižujú hmotnosť našej lepky a chránia ju pred nárazom. Podieľajú sa aj na našej rovnováhe. Najdôležitejšia úloha vedľajších dutín však spočíva vo zvlhčovaní vzduchu, ktorý sa dostáva do pľúc. V normálnom prípade vyprodukujú membrány v nose a vedľajšie dutiny spolu denne 1,5 litra hlienu a sekrétov. Táto tekutina sa dostáva do nosa, čistí membrány a absorbuje prach, baktérie a iné nečistoty. Hlien sa absorbuje dozadu do hrdla prostredníctvom malých, občas sa pohybujúcich vláskov – označujúcich sa termínom cílie. Následne sa hlien prehĺtaním dostáva do žalúdka, kde sa žalúdočné kyseliny postarajú o zničenie nebezpečných baktérií. Toto je pre vedľajšie dutiny bežná pracovná náplň počas dňa. Ak však dôjde ku ich podráždeniu, alebo sa v dôsledku alergie, znečistenia ovzdušia, dymu či kvôli vírusovej infekcii – nachladnutie a chrípka, zapália – začnú produkovať nosné a aj vedľajšie dutiny väčšie množstvo hlienu. Napuchnú, zablokujú sa ich otvory čo bráni vytekaniu hlienu a dýchaniu. Páve toto vytvára ideálne podmienky na rozmnožovanie baktérii. 

Problémy s vedľajšími dutinami sa prejavujú v dvoch variantoch: akútne a chronické ťažkosti. Akútne ťažkosti trvajú 7 až 10 dní, zapríčiňujú mierne až neznesiteľné bolesti hlavy. Chronické zápaly vedľajších dutín, ktoré vznikajú, ak sú otvory vedľajších dutín zablokované na dlhší čas, zapríčiňujú bolesti hlavy len v ojedinelých prípadoch, hoci na druhej strane je toho výsledkom nepríjemné vytekanie hlienu, chronický kašeľ, opakujúce sa ušné infekcie a postnazálna nádcha. Absencia bolestí je len zdanlivá. Práve chronické zápaly môžu byť vážnym problémom, pretože sa pri nich vytvára veľké množstvo baktérii, ktoré nie je možné postihnúť žiadnymi antibiotikami. Je potrebné poradiť sa s lekárom, predovšetkým ak má drenáž zelenú farbu a vyskytujú sa horúčky. 

V zásade platí ak sa chceme týmto ťažkostiam vyhnúť v prvom rade musíme na seba svoje zdravie dávať pozor, posilňovať a chrániť si náš imunitný systém – čím prispejeme k zredukovaniu možných nachladnutí a chrípkových ochorení. Dôležité je pracovať nie len na našej fyzickej kondícii, ale si dopriať aj dostatok pre telo tak dôležitého odpočinku.