Búšenie srdca


Ak sa na to pozrieme z romantickej stránky, znamená to, že sme momentálne zamilovaní. No v reči lekárov tieto príznaky znamenajú, že nie je niečo v poriadku. Je všeobecne známe, že tlkot srdca je rýchlejší, ak sa naše telo fyzicky namáha, alebo keď nás niečo psychicky podráždi. Pretože organizmus potrebuje a spotrebúva v takýchto situáciách viac kyslíka, srdce sa rozbehne a začne rýchlejšie preparovať krv. Napriek rýchlemu búšeniu zostáva pravidelný rytmus zachovaný. Ak sa teda po ťažkej emočnej situácii upokojíme, alebo sa prestaneme fyzicky namáhať, bude srdce biť normálne – 72 úderov za minútu. Normálny počet úderov môže byť aj nižší – v spánku okolo 40. 

Ďalšia všeobecne sa vyskytujúca porucha rytmu sa označuje pojmom extrasystola. V tomto prípade dôjde k úderu, ktorého dôvod je v hornej či dolnej komore skôr, ako sa očakávalo. Následne postihnutý môže cítiť znepokojivo dlhú prestávku, kedy pociťuje aj jemné chvenie v krku, na hrudníku, ako aj prázdnotu v žalúdku. Následne sa ozýva zreteľný úder srdca, pričom symptómy rýchlo pomiznú. Každý už zaiste prežil takýto silný úder – aj keď niekedy je ten pocit tak rýchly, že si to ani nevšimnete. Takéto včasné údery srdca sa vyskytujú nie len u sŕdc postihnutých chorobami, no aj u úplne zdravých sŕdc. Keď sa tento úder u nás nevyskytuje pravidelne, nie je pre naše telo nebezpečný. 

• V prípade častého búšenia srdca sa odporúča:

POZOR NA KONZUMÁCIU KOFEÍNU

Ide o povzbudivý prostriedok, ktorý priamo pôsobí na náš centrálny nervový systém.  Nachádza sa v čaji, káve, kolových nápojoch a aj v čokoláde. U citlivých ľudí, ako aj pri vysokých množstvách môže spôsobiť vedľajšie účinky. Sú známe aj prípady, kedy sa ľudia na ňom stali závislými a ku konzumácii ho potrebujú denne. Zredukujte svoju dennú spotrebu do 500 mg/deň. Bežná šálka kávy obsahuje približne 150 mg. Rovnaká šálka čaju má 20 – 50 mg. Tiež treba mať na pamäti, že kofeín obsahujú aj lieky proti nachladnutiu  a kašľu, lieky na menštruačné problémy. Povzbudivé látky nájdeme aj v analgetikách Tu je na mieste si dobre prečítať zloženie liekov, ktoré užívame. 

ŽIADEN NIKOTÍN

Dodatočne ku škodám, ktoré nikotín spôsobuje na iných častiach tela, vplýva aj na chod srdca a môže spôsobovať anomálie v jeho rytme.

UVOĽNITE SA

Strach je jednou z najčastejších príčin búšenia srdca. Starosti a stres ozaj zvyšujú náš pravidelný tep. K tomu ešte prispieva aj fakt, že bojazlivý ľudia berú jednotlivé telesné funkcie – ako tep srdca, oveľa vážnejšie, j keď je ich činnosť úplne normálna. 

CHOĎTE SKÔR SPAŤ

Ak ste v poslednom čase toho veľa nenaspali je búšenie srdca výstrahou, že si treba dávať pozor a viac pozornosti venovať odpočinku. Počas spánku v noci potrebuje organizmus menej okysličenej krvi, takže si môže srdce nachvíľu odpočinúť. Keď si pár nocí dobre pospíte, môžu tieto problémy zmiznúť.

SKONTROLUJTE SI OBSAH ŽELEZA V KRVI

Pretože pri absencii železa môže byť príznakom spomínané búšenie srdca. Hlavnou úlohou krvi je preprava kyslíka prostredníctvom červených krviniek do všetkých častí tela. Ak teda železo chýba, alebo je množstvo červených krviniek malé, je tkanivo tela podvýživené. V tomto prípade musí srdce pracovať namáhavejšie, pretože sa snaží do organizmu napumpovať viac krvi.

Hoci ojedinelé búšenie srdca nie je dôvodom na paniku – predovšetkým v prípade ak je vyvolané iným podráždením či námahou, je dobré pri častom opakovaní sa spojiť so svojím lekárom a nechať sa vyšetriť.