Syndróm diabetickej nohy


Predstavuje infekciu, vznik vredu alebo deštrukciu hlbokých tkanív nohy. Symptómy sú spojené s neurologickými poruchami v mieste poškodenia a ischemickou chorobou dolných končatín. Ide o jednu z najzávažnejších komplikácií cukrovky. Neliečená diabetická noha môže vyústiť až do stavu, ktorý ohrozuje život pacienta a je potrebná amputácia. Na Slovensku postihol takýto osud viac ako 4 000 diabetikov. Podobne ako ostatné komplikácie diabetu aj syndróm diabetickej nohy sa rozvíja pomaly a často bez akýchkoľvek príznakov. Preto je naň potrebné myslieť už od diagnostikovania ochorenia. Nervy a cievy na nohách diabetikov sú oslabené, ľahko sa zrania. Poranenie si nevšimnú alebo ho podcenia. Vznikne zápal, a ten sa v tkanivách rýchlo šíri. Keďže dochádza aj k strate citlivosti na zraňujúce podnety, diabetik niekedy necíti ani závažné poranenie nohy. Včasné zachytenie zdravotného problému a správne indikovaná liečba hojenia rán môže výrazne napomôcť pacientom stabilizovať ich zdravotný stav a minimalizovať riziká vzniku ťažkých infikácii  na končatinách. Za závažnou komplikáciou cukrovky – diabetickou nohou, stojí nezápalové ochorenie nervových vláken – tzv. neuropatia. Prejavuje sa najmä stratou vnímania bolesti, dotyku, chladu, tepla a vibrácií. Počas noci, keď je pacient v pokoji, môžu sa objaviť aj pichavé a pálivé bolesti či pocity brnenie, mravčenia.

• Príznaky

  • mravčenie, pichanie a pálenie nôh
  • výrazné bolesti – kŕče až ostrá bolesť
  • znížená citlivosť – neschopnosť vnímať poranenia na končatinách
  • suchá, tvrdá a popraskaná pokožka

Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi priamo v ambulancii diabetológa alebo pomocou takzvaného Neurotestu aj v pohodlí domova. Ide o malé náplasti, ktoré sa nalepia na spodnú časť nohy a na základe farebnej reakcie na zloženie potu dokážu upozorniť pacienta na zvýšené riziko syndrómu diabetickej nohy. Výbornou správou je, že túto pomôcku hradí poisťovňa.

Týmto ochorením môže trpieť každý cukrovkár, avšak kľúčom mu ako predísť je včasná diagnostika, ako aj správne vedená liečba zameraná na výživu periférnych nervov, udržiavanie vhodnej hladiny cukru v krvi a dodržiavaním prísnej starostlivosti o nohy.  Samozrejmosťou je nezabúdať aj na pravidelné kontroly nôh. Ako aj samovyšetrením doma, tak aj v ambulanciách diabetológov. Niekedy stačí malá rana, ktorá vznikne napríklad pri strihaní nechtov, a rozbehne sa zápalový proces. Dôležité je dbať na pravidelnú hygienu, dôsledné utieranie nôh do sucha aj medzi prstami a správnu pedikúru. Neodporúča sa chodenie naboso z dôvodu oslabenej citlivosti na vonkajšie, často zraňujúce, podnety. Defekty nôh hrozia predovšetkým pacientom s hrubou popraskanou kožnou, zarastenými nechtami a medziprstovými mokvajúcimi ranami. Nebezpečné sú tiež plesne, opuchy a otlaky na nohách, ale aj nesprávna obuv so zúženou špičkou či fixované remienkami. Takisto ponožky by mali byť bavlnené, voľné a bez švov. V súvislosti s rizikom diabetickej nohy platia pre pacientov s diabetom  podľa lekárov  aj zásady racionálnej výživy.