Zápal trojklanného nervu


Zdravý človek má 12 párových hlavových nervov, z ktorých je najčastejšie postihnutý práve trojklanný nerv. Jeho úlohou je zabezpečiť citlivosť ústnej dutiny, vrátane zubov a nosnej dutiny. Zabezpečuje vnímanie dotykovej, tepelnej, bolestivej citlivosti z celej tváre a temena hlavy, tiež inerváciu a motorické funkcie žuvacích svalov a transfer vzruchov citlivosti a bolesti do mozgu a centrálnej nervovej sústavy. Príčina vzniku neuralgie trojklanného nervu nie je doteraz známa. Medzi možné príčiny patrí dlhodobý útlak nervu, úraz hlavy alebo migrény. Ako rizikový faktor sa uvádza aj dlhodobé vystavenie vetru a chladu. Vznik neuralgie býva spájaný aj s prekonaním pásového oparu.

NEZNESITEĽNÁ BOLESŤ

Podráždený trojklanný nerv možno charakterizovať intenzívnou vystreľujúcou bolesťou, ktorú môže sprevádzať bolesť uší, zubov či migréna. Bolesť je lokalizovateľná a má prudkú gradáciu. Frekvencia záchvatov nie je vo všetkých prípadoch rovnaká, pričom záchvat sa nemusí prejaviť aj niekoľko mesiacov. Záchvat však môže neohlásene vzniknúť prakticky kedykoľvek. Pri záchvate môžete pociťovať kŕče žuvacích svalov, poruchy citlivosti tváre či jazyka, bolesti zubov či prínosových dutín.  Popri tom môžete pociťovať napätie v bruchu, smäd a podráždenosť. Niekedy je postihnutá polovica tváre začervenaná a objaví sa zvýšená tvorba slín. Samotný záchvat vám môže spustiť aj minimálny dotyk, prievan, nadmerná fyzická záťaž či chladné počasie. Polovica pacientov má takzvanú spúšťaciu zónu. Je to ohraničená oblasť tváre či úst. Jej podráždením môže dôjsť k spusteniu záchvatu.

DIAGNOSTIKA NEURALGIE TROJKLANNÉHO NERVU

Diagnostika bolesti trojklanného nervu je založená predovšetkým na dôkladnej anamnéze a hovoru s pacientom. Lekár sa pýta na charakter bolesti a na jej lokalizáciu. Pátra sa tiež po prípadnom tumoru mozgu, pomocou CT (počítačová tomografia) a ďalších zobrazovacích metód.

DRUHY NEURALGIE

Idiopatická forma

Nemá žiadnu zistiteľnú príčinu. Postihnutí jedinci sú starší ako 50 rokov. Bolesti sú lokalizované do oblasti hornej alebo dolnej čeľuste. Pre lokalizáciu bolesti pacienti najprv vyhľadávajú zubára. Bolesti majú obvykle krátke trvanie, trvajú od 1 sek. do 2 min. 

Symptomatická forma

Vyskytuje sa v rámci neurologických ochorení. Najčastejšou príčinou je skleróza multiplex, zápalové ochorenia a expanzívne procesy (nádory, cievne výdute a malformácie) v oblasti vetiev trojklanného nervu. Táto forma má určité osobitosti. Vyskytuje sa často u mladších jedincov, neuralgie môžu byť obojstranné, bolesti sú pretrvávajúce až chronického charakteru, pacienti majú aj iné neurologické príznaky vyplývajúce zo základného ochorenia. V zriedkavých prípadoch sa môže prejavovať záchvatovými prejavmi, ktoré sú identické ako pri idiopatickej neuralgii. U všetkých pacientov s neuralgiou trojklanného nervu je vždy indikované vyšetrenie mozgu, mozgo-miešnych obalov a lebky magnetickou rezonanciou.

TERAPIA

Zápal trojklanného nervu je vážna zápalová reakcia spôsobujúca viaceré ťažkosti, ktoré znemožňujú viesť plnohodnotný život. Návšteva lekára je nevyhnutnou súčasťou celého liečebného procesu. Štandardná liečba spočíva v podávaní kombinácie analgetík (lieky na bolesť) s ďalšími liekmi. Nie na všetkých pacientov však táto liečba úspešne zaberá, preto sa často pristupuje k chirurgickému riešeniu. Pacientom býva tiež odporúčaná alternatívna liečba, jedná sa hlavne o akupunktúru.