Plesňové infekcie


Choroboplodnými zárodkami sú veľmi často kvasinky rodu Candida. Mnohí ľudia nosia kvasinky prirodzeným spôsobom bez toho, aby viedli k infekcii. Ak je však imunitný systém oslabený, môžu sa rozšíriť a rozhodiť zdravú bakteriálnu rovnováhu. Po liečbe antibiotikami je nebezpečenstvo plesňovej infekcie veľmi zvýšené, pretože antibiotiká eliminujú viaceré potrebné baktérie v našom tele. V dôsledku toho stráca koža a sliznice svoju ochrannú funkciu. Problémy by mal rozhodne objasniť lekár, no v domácom prostredí je nevyhnutné aby sme:

  • používali len prírodné emulzie na umývanie a prípravky na ošetrenie pleti (certifikovanú prírodnú kozmetiku)
  • sme uteráky menili často a každý člen domácnosti mal na používanie vyhradený svoj vlastný uterák
  • nosili spodnú bielizeň, ponožky aj topánky výhradne z prírodných materiálov
  • prali bielizeň pri teplote 60 ˚C
  • celkovo podporovali obranyschopnosť organizmu
  • v strave obmedzili hlavne cukor a bielu múku

Najčastejšie druhy plesňových ochorení:

MÚČNIVKA

Biely, hrubý povlak v ústnej dutine a na jazyku, známa aj ako soor ústnej dutiny zapríčiňuje narušené vnímanie chuti a nedostatok citlivosti v ústach. Často sa zahojí bez následkov, no netreba ju brať na ľahkú váhu, pretože svedčí o oslabenej imunite.

PLESEŇ V GENITÁLNEJ OBLASTI

Svrbenie, pálenie, výtok, sčervenanie a niekedy aj bolesti pri močení nasvedčujú tomu, že genitálna oblasť je napadnutá plesňou. Pričom k týmto nepríjemným príznakom mohlo prísť vďaka napríklad návšteve cudzej toalety. Týka sa predovšetkým žien, no zriedka aj mužov. Jediným možným riešením je návšteva lekára, ktorý predpíše lieky a následná zvýšená hygiena. 

PLIENKOVÁ DERMATITÍDA

Ak je pokožka dieťaťa v oblasti plienky odretá, jedná sa o vyššie uvedené ochorenie. Vlhké prostredie plienky podporuje usadzovanie baktérii a plesní. Okrem začervenania sa môže prejaviť aj šupinkami až vriedkami. Presnú diagnózu musí určiť lekár. Najlepšou prevenciou je častá výmena plienok bábätka a umožniť čo najviac prístup čerstvého vzduchu.

PLESEŇ NÔH

Postihnuté sú predovšetkým plôšky medzi prstami nôh pretože sa tam jemné miesta pokožky trú navzájom a koža je pôsobením vlhkosti zmäkčená. K nákaze dochádza hlavne vo vlhkých priestoroch – plavárne, kúpaliská, sauny, spoločné sprchy v športových zariadeniach. Pleseň sa prejaví svrbením, pálením, bodaním, napuchnutím dobiela napučanou kožou, ďalej sčervenaním, mokvaním, trhlinkami, olupovaním a tvorbou pľuzgierov. Často, no nie vždy sú postihnuté obe nohy. Liečba musí bež prerušenia prebiehať niekoľko týždňov. Osoby s diabetom či poruchami prekrvenia by mali vyhľadať lekára okamžite.

PLESEŇ NECHTOV

Je často dôsledkom rozšírenia plesne nôh. Zriedkavo zasiahne aj nechty ostatných prstov, no nechty palcov sú kvôli vlhkému prostrediu v topánkach a ponožkách  pre šírenie plesne priam predurčené. Pleseň často napadne len jeden necht – kraje nechtu sa sfarbia dobiela až dožlta, neskôr sa sfarbenie rozšíri na celú nechtovú platničku, ktorá má sklon k zhrubnutiu. Nechty sú matné a mliečne, niekedy s hnedastými škvrnami. Ak sa sfarbí celé nechtové lôžko, napadnuté sú viaceré nechty, nechty boli alebo hrozí ich zarastanie, treba určite vyhľadať lekára. Ľudia so slabou imunitou, poruchami prekrvenia a zápalmi by mali lekára vyhľadať ihneď.

Treba mať na pamäti, že práve leto je na šírenie plesňových infekcii priam stvorené, nakoľko sa ľudia viac potia vplyvom teplého či vlhkého počasia a stretávajú nie len počas dovoleniek pri vode a na kúpaliskách. Pre ochranu nášho zdravia sa treba chrániť vzdušným odevom z prírodných materiálov, pred vstupom ako aj pri vychádzaní z vody sa treba osprchovať a v neposlednom rade si neustále posilňovať náš imunitný systém primeraným pohybom a pestrým stravovaním.