Potničky


Alebo miliaria sa netýka iba detí a bábätiek, ale aj dospelých. Našťastie neohrozujú naše zdravie, spôsobujú však nepríjemné svrbenie a pálenie pokožky, ktoré môže viesť k zápalom. Objavujú sa na miestach, kde sa nachádza najviac potných žliaz, teda v oblasti podpazušia, dekoltu, na chrbte, zadku, stehnách a na pleciach. Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz. To sa môže stať ak:

  • sme vystavení prílišnému slnku alebo teplu
  • priveľmi naobliekaní (teda veľa nadmerných vrstiev odevu)
  • sa zapájame do intenzívneho cvičenia alebo fyzickej aktivity

Potničky v zásade nie sú nijako nebezpečné . Nedajú sa prenášať dotykom ani nie sú infekčné. Najskôr vyzerajú ako červenkasté škvrnky , neskôr sa premieňajú na malé pľuzgieriky naplnené priehľadnou tekutinou . Ak nič neurobíme, budú nás niekoľko dní svrbieť. Potom pľuzgieriky prasknú, koža sa začne hojiť a nakoniec sa vo veľkých šupinách olúpe. To je štandardný priebeh potničiek, pri ktorých nedošlo k žiadnemu zhoršeniu stavu napríklad vplyvom zanesenej infekcie . K tomu mimochodom hocikedy stačí naozaj málo – napríklad poškriabaniu so špinavými nechtami.

PRÍZNAKY

  • malé červené svrbľavé vyrážky na krku, v podpazuší, na prsiach a slabinách
  • vážne formy potničiek môžu zasiahnuť do mechanizmu regulácie telesnej teploty a vyvolať horúčku alebo úpal

AKO SI POMÔCŤ

  • ľad – na svrbľavú a opuchnutú pokožku, na zníženie teploty každé dve hodiny priložte vrecko s ľadom alebo studený odklad, nechajte pôsobiť 10 minút.
  • sóda bikarbóna – zmierni svrbenie a vyrážky rýchlejšie ustúpia, nasypte do vane s mierne teplou vodou niekoľko lyžíc sódy a ležte v nej, kým voda nevychladne.
  • ovsená múka alebo kukuričná múka – má rovnaký účinok ako sóda bikarbóna, môžete ich nasypať priamo na vyrážky, nasajú do seba pot aj vlhkosť, boľavú kožu najprv opláchnite a osušte, potom ju posypte prípravkom, po niekoľkých hodinách postup zopakujte.
  • čerstvý vzduch – urýchli liečbu, preto potničky nezakrývajte.
  • bylinky – z nich je možné použiť napríklad harmanček lekársky , lipu srdcovitú (alebo malolistá), kôru z dubu , repík lekársky , čierny čaj a pod. Vyberte si jednu z byliniek a pripravte z nej odvar. Tým potom potierajte postihnuté miesta a to až do doby, kedy potničky popraskajú a v koži začnú hojivé procesy.

Až potničky popraskajú, nezabudnite na to, že je potrebné kožu tiež zregenerovať. Teraz už nepotrebujete z jej horných vrstiev odstraňovať prebytočnú vlhkosť, ale naopak zabrániť jej presušeniu. V tom vám môžu pomôcť napríklad prírodné oleje – vtretie vo veľmi tenkej vrstve. Ak použijete premasťovacích prostriedkov príliš moc, hojenie tým naopak spomalíte. Úplne nevhodná je napríklad tradične používaná vazelína, ktorá upcháva póry.

Ak sa ich neviete zbaviť dlhší čas, ošetrite ich gélom s obsahom zinku alebo kremíku. Ak ich mávate častejšie, v rámci prevencie použite enzymatický píling. Vyčistí citlivú a nečistú pokožku a predíde upchatiu potných žliaz. Pri silnom svrbení a začervenaní vyrážok vyhľadajte pomoc lekára, ktorý vám môže predpísať antihistaminiká alebo krém s obsahom zinku na zmiernenie príznakov.