Netoxická domácnosť


Málokto si uvedomuje, aké rozsiahle problémy si môžeme spôsobiť tým, že sa v prehnanej miere a bez premýšľania vystavujeme dennodenne chemikáliám.Je faktom, že v mnohých bežných čistiacich prostriedkoch sa nachádzajú látky považované za nebezpečný odpad. Okrem toho farbivá pridávané do väčšiny z nich obsahujú ťažké kovy. V mnohých nájdeme aj sulfáty – soli, ktoré znečisťujú vodu v riekach a tiež spôsobujú koróziu odpadových potrubí. Preto by sme si mali zvážiť, či ich nevymeníme za niečo menej škodlivé. Tzv. mäkká chémia je alternatívou, ktorá sa netestuje na zvieratách, neobsahuje aditíva či saponáty. Ako doplnok k nim si môžete vyrobiť aj vlastné prírodné čistiace prostriedky. Nejde o nič náročné – potrebné sú 3 základné, jednoduché a cenovo dostupné prostriedky ako je ocot, jedlá sóda a kyselina citrónová.

DOMÁCNOSŤ „NON-TOXIC“

Teda netoxická domácnosť vyzerá veľmi skromne. Nenájdete v nej bežný prací prášok zo supermarketu, aviváž, čistič WC a podláh, osviežovač priestoru a ďalšiu konvenčnú drogériu a kozmetiku. Väčšinu starostlivosti o telo nahrádza bezpečná, tzv. „jedlá“ kozmetika, založená na prírodných surovinách, najmä olejoch a prírodných maslách, prípadne kozmetika s vhodným zložením od preverených výrobcov. Upratovanie v netoxickej domácnosti nezabezpečujú komerčné značky, ale pracia sóda, ocot a prírodné mydlo či mydlové vločky, prípadne esenciálne oleje . Netoxická domácnosť ale nie je len upratovanie a pranie, je dôležité venovať pozornosť aj materiálom (nábytok, textil, riady) aké tvoria náš domov.

PRICHÁDZA ZMENA

Každý môže začať postupne a v pokoji, krok za krokom. Najjednoduchšie a aj najviac cenovo dostupné je zmeniť mydlo. Ďalším krokom je zmena pracieho prášku, najlepšie podomácky vyrobeného. Kto preferuje prací gél, existuje aj takáto netoxická alternatíva v podobe „pracieho slizu“. Netoxická starostlivosti začína teda praním – to by mala byť priorita. V bielizni trávime veľa hodín denne, v noci sme v styku s posteľnou bielizňou, prací prášok je prítomný vo vláknach. Syntetické vône, konzervanty a ďalšie dráždivé zložky z pracieho prášku alebo gélu sú mnoho hodín denne v styku s našou pokožkou. Dýchame ich, prenikajú nám do všetkých systémov v tele, kumulujú sa. Väčšina detí i dospelých s ekzémami reaguje negatívne práve na komerčné pracie prášky. 

Na dezinfekciu podláh a kuchynskej dosky bohato postačí ocot pridaný do vody. Pre nadšencov tejto cesty sa dajú vyrobiť okrem kozmetiky aj napríklad tablety do umývačky riadu. Veľmi dôležité je vetranie a teda dýchanie čerstvého vzduchu. Netoxická domácnosť je predovšetkým to, čo dýchame. Umelé osviežovače vzduchu, aromatické sviečky  a vonné tyčinky vymeňte za svieži čerstvý vzduch, prípadne existujú prírodné a netoxické osviežovače. 

Vo všeobecnosti pojem non-toxic, označuje koncept, kedy sa vyhýbame látkam, ktoré akýmkoľvek spôsobom poškodzujú naše zdravie a životné prostredie okolo nás. Za posledné roky všetko v súvislosti s ekológiou a zdravým životným štýlom sa stáva veľmi populárne a ľudia si svoje vedomosti v danej tematike rozširujú. Vraciame sa k starým a osvedčeným radám a riešeniam, ktoré používali naše prababičky, samozrejme prispôsobené dnešnej dobe. Napríklad taká obyčajná vec ako je tuhé mydlo. Bolo tu stáročia pred nami. A posledné roky výroba a používanie tuhých mydiel zažíva neuveriteľnú popularitu. Non-toxic určite nemusí byť drahou záležitosťou, pretože základné suroviny pre domácnosť: kyselina citrónová, ocot, perkarbonát, pracia sóda  sú cenovo nenáročné. Takisto mydlo na pranie. A to už je základ pre netoxickú domácnosť.