Zápal mazových vačkov


Každý, kto si vytrpel bolesti spojené s týmto druhom zápalu, vie, že ide o silnú nepríjemnú skúsenosť. Mazový vačok je vačok naplnený tekutinou, ktorého úlohou je chrániť svalstvo, väzy, väzivové tkanivo alebo pokožku na miestach, kde dochádza ku styku s kosťou. Takéto vačky sa nachádzajú po celom tele, no najčastejšie na pleciach, lakťoch, kolenách a na pätách. Vytvárajú sa na základe úderov, ale zapríčiňujú ich aj hematómy, stály tlak alebo časté namáhanie – keď sa podujmeme nezvyčajnej činnosti či ak sme pri bežnej činnosti viac aktívny. Niekedy sa toto ochorenie môže dostaviť bez akejkoľvek príčiny, jednoducho znenazdania pociťuje postihnutý bolesť, a to bez jasného podnetu. Pozitívom je, že ťažkosti pominú, ako náhle zredukujeme svoju aktivitu. Zotavenie môžu priniesť aj nasledovné spôsoby:

CHVÍĽU POČKAŤ

V niektorých prípadoch sa bolesť spôsobená zápalom mazových vačkov stratí úplne po tom, ako postihnutý nechá svoj kĺb pár dní v pokoji. Pričom to neznamená, že pohyb treba úplne vylúčiť. Predovšetkým úplná nehybnosť v prípade pliec zapríčiniť stuhnutie kĺbov v dôsledku vláknitého a zjazveného tkaniva. Stačí jednoducho viac odpočívať a vyhýbať sa nejaký čas činnosti ktorá bolesť spôsobila.

NOVÁ OBUV

Ak trpíte zápalom mazových vačkov na pätách, treba si zadovážiť pohodlnejšiu obuv, ktorá bude presne sedieť a vyhovovať tvaru chodidla. V súčasnej dobe existuje veľa možností, napríklad zadovážiť si barefoot topánky, ktoré sa dajú vytvoriť aj na mieru.

REDUKCIA ZÁPALU

Za pokus stojí užiť trikrát denne aspirín, aby došlo k zabráneniu opuchu mazového vačku. Pozor však ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku, alebo ak máte problémy s obličkami. Vtedy sa tomuto spôsobu o zlepšenie treba vyhnúť.

ĽAD

Priloženie ľadu redukuje opuch tak, že znižuje prívod krvi do postihnutého miesta. Priložte ľad zabalený do utierky na postihnutý kĺb na 20 minút a zaručene prinesie úľavu.

NÁSLEDNÉ ZOHRIEVANIE

Po ustúpení počiatočného opuchu, prináša nahrievanie pomocou termofora či vyhrievacej podušky nie len zmiernenie bolesti, no súčasne aj odbúrava prebytočnú tekutinu prostredníctvom zvýšenia cirkulácie v krvnom obehu. Teplo teda spôsobuje nárast prívodu krvi a krv následne odoberá prebytočnú tekutinu a odplavuje ju. 

ZOSTAŤ ČINNÍ

Je veľmi dôležité si uchovať pohybový rádius kĺbu – niektoré cvičenia preto vytvárajú neodmysliteľnú súčasť terapie. Prispievajú k udržaniu pohyblivosti tou najnenáročnejšou formou. Hoci väčšinu cvikov predpisuje lekár, existujú aj také, ktoré si pacient dokáže precvičiť sám. Účinnou terapiou je pri zápale mazových vačkov na pleciach pohyb ramenami v predklone. Pri tomto cvičení sa pacient prehne v páse dopredu a zdravým ramenom sa oprie napríklad o operadlo stoličky. Postihnutým ramenom sa pohybuje veľmi opatrne v smere a neskôr v proti smeru hodinových ručičiek. 

Akúkoľvek bolesť pliec si netreba hneď vysvetľovať ako toto zápalové ochorenie, a to predovšetkým ak  sa ani po niekoľkých dňoch odpočinku nedostaví zlepšenie. Bolesti pliec sú symptómami mnohých ďalších ochorení. Práve ortopédi špecializujúci sa na problematiku pliec tvrdia, že ošetrovanie týchto problémov nie je možné bez  lekárskej prehliadky vykonanej expertom, ktorá je spojená aj s vyšetrením RTG.