Kožné plesne


Sú ochorenia kože vyvolané viacerými tipmi plesní – vláknité huby sa cítia mimoriadne dobre vo vlhkých a teplých záhyboch kože a v blízkosti potných žliaz. Príčinou je prenos z človeka na človeka, ako aj zo zvieraťa na človeka.  Často bývajú infikované domáce zvieratá, alebo zvieratá zdržujúce sa v tesnej blízkosti človeka, napríklad holuby. Plesne sa ďalej môžu rozšíriť aj používaním infikovaných predmetov. Niektoré druhy plesní môžu u citlivých ľudí vyvolať zápal – prenikajú do kože, tam vzniká imunitná reakcia a následne uvedený zápal. 

KOŽA MUSÍ DÝCHAŤ

Plesniam sa darí vo vlhkom a teplom prostredí v podstate na akomkoľvek mieste na koži. Je potrebné nosiť vzdušnú a príliš nepriliehavú spodnú bielizeň a meniť si ju každý deň. Pot sa musí odparovať, teda musíme nosiť takú obuv, kde noha môže voľne dýchať – vyhýbame sa tesnej obuvi z gumy, ako aj vo všeobecnosti syntetickej spodnej bielizni a nohaviciam s podielom syntetických látok a podobne. Ďalším podstatným faktorom, ktorý podporuje šírenie plesní je používanie nevhodných kozmetických prípravkov a stres. Dermatológ určite neporadí a nepredpíše liek proti stresu –  v tomto smere musíme svoj postoj, súkromný a pracovný život zohľadniť sami. 

SYMPTÓMY

  • malé hnedé škvrny (predovšetkým na hornej časti tela), niektoré pokrývajú aj väčšie plochy
  • hnedé až hnedočervené svrbiace šupinaté ohniská predovšetkým v oblasti slabín a podpazušia
  • svrbivé pľuzgieriky na spotených vlhkých miestach (podpazušie, slabiny, prsty na nohách)
  • ochorenie vlasovej časti hlavy s vyskytujúcou sa tvorbou šupín, často spojené s vypadávaním vlasov
  • plesne napádajú predovšetkým ochlpené časti tela a nechty – tvoria sa zvyčajne šupinaté ohniská s vriedkami, často aj hnisajúce

AKO SI POMÔCŤ

Odporúčaná je úzkostlivá hygiena, dostatočný prístup slnka a vzduchu. Dôležité je vylúčiť z jedálneho lístka múčne produkty a sladkosti, ktoré stimulujú produkciu hlienov a kyselín.

LIEČIVÉ ÚČINKY OVOCIA A ZELENINY

• Éterický olej a jeho hlavná zložka alicín v cesnaku, póre, divokom cesnaku a v pažítke majú antimykotické účinky – teda ničia plesne. Práve pri liečbe vaginálnych plesní sa veľmi osvedčila cesnaková kúra.

• Potraviny s antimykotickými vlastnosťami sú aj sója a ostatné strukoviny, huby a reďkovka.

• Do jedálneho lístka by sme mali pravidelne zaraďovať potraviny s vysokým obsahom škrobu, teda mrkvu, zemiaky, repu či paštrnák.

• 40 – 50% stravy by mali tvoriť zelenina a ovocie. Všetky druhy zelenej zeleniny obsahujú chlorofyl, ktorý pomáha pri ochrane voči plesniam.

KEDY VYHĽADAŤ LEKÁRA

Ak sa pľuzgieriky a vriedky spájajú do väčších útvarov a tvoria mapovité plochy, je nutné vyhľadať lekársku pomoc. To isté platí ak si škriabnutím privodíme vredy (furunkuly až karbunkuly), alebo ak sa objaví horúčka –  to značí pridruženú infekciu baktériami. Deti pri podozrení na plesňové ochorenia treba okamžite odviesť k lekárovi.