Zahriatie organizmu pomocou jedla


Už klasickí čínski liečitelia vedeli, že existujú potraviny, ktoré naše telo dokážu počas horúčav ochladiť a naopak v zimnom období zahriať. Mnohí z nás práve v zime siahajú po potravinách ako sú mastnejšie mäsá,  klobásy či bravčová masť – pravdou je, že telo si žiada stravu výdatnejšiu na obsah tukov. Práve počas chladných dní je tuk zdrojom energie, ktorú organizmus potrebuje, aby sme si dokázali vytvoriť a udržať viac tepla. Pri permanentnom chlade sa telo vyčerpáva, teda sa aj oslabuje naša imunita a následne sa stávame náchylní na chrípkové ochorenia, prechladnutia a iné virózy typické pre zimné mesiace.

ZDRAVÉ MOŽNOSTI

Od množstva tukov, aké obsahujú na príklad vyššie uvedené klobásy či masť sa snažme do nášho jedálneho lístka zaradiť aj také potraviny, ktoré nám dodajú aj potrebné množstvo živín vrátane vitamínov a minerálov a bez mála nás aj zahrejú. Na prvé miesto radíme strukoviny obsahujúce potrebné množstvo vlákniny, minerálov a železa, ktorého nedostatok sa prejavuje aj častým vyčerpaním a zimnicami. Ďalším zdravým zdrojom je kvalitné mäso. Bravčové skúste nahradiť červeným hovädzím mäsom, taktiež s vysokým obsahom železa. Výborné sú aj jahňacie mäso či divina – majú vysokú energetickú hodnotu a nízky obsah tuku. Samostatnú kategóriu tvorí zelenina – nakoľko nás ochladzuje, avšak keď sa tepelne upraví, naopak, zahreje nás. Vynikajúce sú zdravé jedlá z kapusty, kelu a chýbať v pokrmoch by nemala ani mrkva, brokolica a karfiol. Zahriať dokáže aj pór, a to aj v surovom stave, rovnako ako chren, cibuľa a cesnak. Z ovocia sa v období od jesene do jari odporúčajú konzumovať tie druhy, ktoré rastú v našom podnebnom pásme – teda jablká, hrušky a hrozno. Počas zimných mesiacov patrí do našich domácností s určitosťou akékoľvek sušené ovocie, ktoré je skvelá alternatíva, keď nás nabáda chuť siahnuť po niečom sladkom.  Sú výdatným zdrojom ľahko stráviteľnej a pre telo tak dôležitej fruktózy. Maškrtiť, no zároveň si neškodiť a nepriberať na váhe sa nám darí aj vtedy, keď siahneme po orechoch, slnečnicových, ľanových či tekvicových semiačkach.

ČAJ

Najvýstižnejším symbolom zimy je jednoznačne šálka horúceho čaju. Výbore dokáže zahriať zázvorový čaj. Tajomstvom je látka gingerol – rozprúdi krvný obeh doslova až po končeky našich prstov, navyše chráni telo pred infekciami a posilňuje imunitu. Akýkoľvek horúci čaj naše telo zahreje, a to veľmi rýchlo. Dochucujeme medom a šťavou z citróna, čím sa z čaju stáva ešte významnejší nápoj pre budovanie silnej imunity.

POLIEVKA

Je prvou pomocou počas chladných sychravých dní. Nie len, že skvele zasýti, zahreje a je nenáročná na prípravu, navyše telu dodá veľké množstvo potrebných látok pre správne fungovanie. Ďalej pomáha pri odbúravaní stresu, navodzuje pocit pohody a uvoľnenia. Dôkazom toho, že posilňuje imunitný systém je, že sa podáva, ba aj prináša úľavu, počas akéhokoľvek ochorenia. Ľahké polievky, nezahusťované, by mal konzumovať každý – ten čo si želá ostať zdravý, ba aj ten, ktorý si chce držať štíhlosť. Ak vám jednoducho nezahustené polievky nevyhovujú, vyskúšajte overený typ na zahustenie – pridať postrúhaný zemiak. 

Ak počas zimy chceme naše telo zahriať platí jednoduché pravidlo – konzumovať prevažne tepelne upravené pokrmy a piť teplé nápoje. Dopriať si môžeme aj chuťovo výraznejšie a pikantné jedlá – pozor, nie však denne. Čierne korenie treba používať s mierou, pretože je dráždivé pre naše trávenie, najmä pre žalúdok.  Potraviny, ktoré telo zahrejú by mali opatrne konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom, častými migrénami, ženy v období klimaktéria a aj ľudia trpiaci nespavosťou.