Domáca lekárnička


Plní svoju správnu funkciu len vtedy, ak okrem obväzov obsahuje aj lieky proti chorobám, ktoré nás môžu nečakane postihnúť. Má byť umiestnená na chladnom mieste a mimo dosahu detí. V každom prípade je dôležité dbať na presné označenie každej škatuľky. Ak lieky skladujete doma napriek tomu, že ich nepoužívate je to šetrnosť na nesprávnom mieste. V každom liečive po dlhom skladovaní dochádza k chemickým zmenám a po neskoršom užití môžu ohroziť naše zdravie. Domáca lekárnička obsahuje prípravky má obsahovať prípravky, ktoré sú bez lekárskeho predpisu, ďalej sú spoľahlivé, účinné a bezpečné. Ak je balenie s liekmi už otvorené, dbajte aby ste nestratili príbalový leták, ktorý by mal byť po celý čas pribalený k lieku. Informácie ohľadom liečiv ako aj o expirácii by neskôr mohli chýbať.

PREHĽAD NAJDÔLEŽITEJŠÍCH SKUPÍN LIEKOV

Bolesť, upokojenie, nespavosť

Lieky proti poruchám spánku, bolestiam hlavy či zubov, nepokoju a nervozite

Infekcia

Liečivá proti prechladnutiu, bolestiam hrdla, horúčke a na prevenciu prechladnutia

Koža, svaly, kosti

Prostriedky na zmiernenie svalových bolestí ako aj hojenia rán, po uštipnutí hmyzom, vyvrtnutí, pomliaždení a spálenín od slnka

Trávenie, vylučovanie

Lieky proti hnačke, zápche a žalúdočným ťažkostiam

Rôzne

Očné kvapky a prostriedky proti obehovým ťažkostiam

KTORÉ LIEKY PROTI AKÝM CHOROBÁM?

Správne zostavenie domácej lekárničky býva veľmi individuálne. Orientuje sa podľa veku užívateľov, od ich zdravotného stavu, či sú v rodine malé deti a podobne. Aj dané odporúčania uvádzané ďalej v texte sú všeobecné. Najlepšie urobíte, ak sa o najvhodnejšej zostave  pre vás poradíte priamo so svojim všeobecným lekárom.

PROSTRIEDKY NA SPANIE

Už veľmi dlho sa osvedčujú čaje, kvapky alebo dražé s obsahom valeriány, medovky či chmeľu. Ak ale nestačia a potrebujete silnejšie prostriedky, neordinujte si ich sami.

NEPOKOJ, NERVOZITA

Aj tu sú osvedčené a spoľahlivo účinkujúce preparáty s valeriánou.

BOLESTI

Proti jednej tabletke, ktorú si proti bolesti hlavy naordinujete sami, nemôže nikto nič namietať. Zásadne sa však treba poradiť s lekárom o liečení pravidelných a dlhotrvajúcich bolestí.

PRECHLADNUTIE

K štandardnej výbave lekárničky patrí okrem lipového a bazového čaju, nosného spreja, prostriedkov proti bolesti hrdla a kašľu aj inhalačný roztok. Ďalej sú to prostriedky na prevenciu ako vitamíny, najmä vitamín C. 

HOJENIE RÁN

V lekárni je k dispozícii mnoho mastí či gélov, ktoré sú voľno predajné. 

PODVRTNUTIE, POMLIAŽDENIE

Domáca lekárnička by mala obsahovať športovú chladiacu masť, octan hlinitý na obklady, masť zvyšujúcu prekrvenie a chladiace náplaste.

SPÁLENIE SLNKOM

Sem jednoznačne patria chladiace krémy, ktoré sú ale finančne náročnejšie. Veľmi osvedčená je pantenolová masť a dermazulén.

HNAČKA

Vždy by sme mali mať po ruke tabletky živočíšneho uhlia, prípadne endiaron. Pre deti orálny rehydratačný roztok v prášku.

ŽALÚDOČNÉ ŤAŽKOSTI

Nezávažné ťažkosti väčšinou ustúpia podávaním miernych hojacich prostriedkov – rumančekový čaj, jedlá sóda, prípadne pancreolan s vhodnou úpravou stravy.

V domácej lekárničke by sme mali mať oddelené lieky na vonkajšie a na vnútorné použitie. Ihneď po nákupe liekov si prečítajte príbalový leták so všetkými údajmi. Ak niečo nie je jasné, nehanbite sa opýtať svojho lekára či lekárnika. Toto je potrebné hlavne pre prípad možných vedľajších účinkov či kontraindikácie s liekmi, ktoré požívame. Nosné kvapky a spreje dlhodobým užívaním poškodzujú nosnú sliznicu. Niektoré lieky, na príklad očné kvapky, sú po otvorení použiteľné len krátky čas.  Pravidelne treba kontrolovať dobu použiteľnosti, lieky po expirácii treba odniesť naspäť do lekárne. Konzumáciou starých liekov si môžeme len uškodiť.