Bolesti zubov


Vývoj medicíny a pravidelné prehliadky u stomatológa podstatne dokážu tieto ozaj nepríjemné starosti zredukovať. Keď sa už objavia, ide o skutočne závažné varovanie, ktoré netreba, ba sa ani nedá ignorovať. Existuje niekoľko bolestí zubov, no azda tou najbežnejšou je bolesť precitlivených zubov – krátka pichľavá bolesť pri konzumácii niečoho studeného, horúceho či sladkého. Niektorí ľudia zasa trpia bolesťami, ktoré sú výsledkom zápalov bočných dutín. Je to veľmi pravdepodobné vtedy, keď je bolesť obmedzená na hornú čeľusť, a to len na niekoľko zubov. Po návšteve u zubára môže byť ešte jeden z týchto zubov citlivý na teplotné rozdiely niekoľko dní. Niektoré druhy bolestí si vyžadujú urgentné ošetrenie u svojho lekára – na príklad ak ucítime pri zahryznutí ostrú pichľavú bolesť, mohla sa uvoľniť plomba, prípadne ide o zlomený zub či poranenú zubnú dreň (vnútro zubu kde sú sústredené cievy a nervy). Bolesti, ktoré pretrvávajú dlhšie ako 30 minút po tom, čo ste skonzumovali niečo studené alebo horúce, môžu rovnako signalizovať poranenú zubnú dreň vplyvom hlbokého zubného kazu, ba aj úderom do zuba. Vytrvalá a pichľavá bolesť sprevádzaná opuchom môže znamenať, že ide o už odumretý zub spôsobujúci zápal, pričom sa môže šíriť ďalej na ďasná a okostnicu. Práve bolesti spojené so zubnou dreňou predstavujú veľké riziko, nakoľko je vysoká pravdepodobnosť, že ide o degeneráciu nervu.

SPÔSOBY NA ZMIERNENIE BOLESTÍ

ANALGETIKÁ

Do návštevy u svojho lekára si pomôžte liekmi od bolesti. Bolesti zubov sú ozaj neznesiteľné, na príklad Ibalgin pomáha aj v súvislosti so zápalom.

KLINČEKY

Obsahuje látky, ktoré utlmujú bolesť zubov. Klinčeky si jednoducho rozmrvte v olivovom oleji a boľavý zub potrite zmesou. V lekárni je k dispozícii aj klinčeková silica. Tu treba postupovať podľa pokynov výrobcu. Treba byť obzvlášť opatrný pri aplikácii – nesmiete si potrieť ďasná, pretože tu hrozí nová bolesť – od spálenia ďasien. Treba pamätať, že takáto silica nie je riešením – zuby nelieči, len otupuje bolesť.

OCHLADENIE OPUCHU

Priložte si na vonkajšiu stranu líca studený obklad. Pomôže pri zmiernení bolesti a stiahne opuch.

ZMRAZENIE BOLESTI

Vyskúšajte cmúľať ľadovú kocku, alebo ak je to pre vás príliš, podržte aspoň pár sekúnd v ústach studenú vodu. Pokiaľ ale tento recept naopak robí škodu, prestaňte s ochladzovaním.

HLAVU HORE

V tejto polohe sa môže tlak v napadnutej oblasti podstatne zmierniť.

VYPLACHOVANIE

Bolesť, samozrejme, nie je možné iba tak jednoducho vypláchnuť, no pri oplachovaní vlažnou vodou sa môžu odstrániť zvyšky jedla. Nápomocný môže byť aj roztok vody s čajovou lyžičkou soli. 

DENTÁLNA NIŤ

Ani táto rada určite nevyrieši nepríjemný problém, no použitie dentálnej nite je ďalší prostriedok ako odstrániť zvyšky potravy z postihnutej oblasti. Niekedy sa zvyšky jedla dokážu zachytiť v ďasnách a bolesť ktorá vzniká je rovnaká ako bolesť zapáleného zuba.

Keď sa povie boľavý zub, tak si väčšina ľudí pomyslí, že nejde už o nič „živé“. Opak je však pravdou. Súčasťou každého zubu je zubná dreň zložená z ciev a nervov. Ak sa táto dreň poškodí alebo sa odkryje, môže nerv odumrieť a zub sa zapáli alebo zahnisá. Príčinou je hlboký zubný kaz, zlomený zub, prudký úder spôsobený aj silným záhryzom. Ak sa raz dreň poškodí, nemôže sa nikdy zregenerovať sama. V tomto prípade je nutnosťou odborné ošetrenie. Najlepšou prevenciou sú pravidelné návštevy zubára a dodržiavanie správnych zásad čistenia zubov.