Záchvaty migrény


Zvyčajne sa objaví nečakane, no jej nástup je o to nepríjemnejší – často býva sprevádzaná s nezvyčajnými sluchovými, hmatovými a zrakovými vnemami. Ide o osobitý druh bolestí, zvyčajne jednostranných. Migréna býva často dedične podmienená. Záchvaty sa pomerne často objavujú v konfliktných a stresových situáciách, ba aj vtedy ak stres razom pominie (počas víkendu, po skúške a podobne), po nadmernom požití alkoholu a nikotínu.

SYMPTÓMY

  • búšivá ústavná bolesť na jednej strane hlavy, spravidla v oblasti čela a očí
  • poruchy videnia (pred záchvatom), podráždenosť, bledosť, malátnosť, závrat a zvýšené potenie – to všetko sú sprievodné symptómy
  • častejší výskyt u žien počas menštruačného krvácania – vtedy záchvat trvá niekoľko hodín ba aj dní

AKO VZNIKÁ

Ide o poruchu funkcie ciev. Cievy sa kŕčovito zúžia alebo rozšíria a v hlave vzniká nerovnomerný tlak. Poruchy funkcie ciev vyvolávajú chybné pokyny nervov, ktorých mechanizmus zatiaľ ešte nie je preskúmaný. Ženy ale spravidla trpia záchvatmi častejšie ako muži, niekedy ju mávajú aj mladé ženy, no po klimaktériu sa stav často zlepší.

AKO SI POMÔCŤ STRAVOU

Zelenina s nízkym obsahom soli bohatá na draslík, ako kapusta, brokolica, zeler, zemiaky, špargľa, banány, avokádo či strukoviny, uvoľňuje napätie v cievach a znižuje tlak, ktorý je častou príčinou záchvatov migrény. Vitamín C v čerstvom ovocí je prirodzený utišujúci prostriedok, lebo znižuje produkciu prostaglandínu, ktorý vyvoláva bolesť.

ZMIERŇOVANIE VPLYVOV POČASIA

Usilujeme sa chrániť pred silným a prudkým svetlom (aj keď je zamračené). Najúčinnejšie filtre nemajú hnedé, ale zelené slnečné okuliare. Usilujeme sa zistiť ako súvisia naše záchvaty migrény poveternostnou situáciou a v kritické dni sa zbytočne nezdržiavame vonku. Migrénu môžu vyvolať aj merateľné výkyvy vzdušnej elektriny, aké sa vyskytujú napríklad pri vetre. Ochranu pred takýmito škodlivými vplyvmi nám vďaka svojim izolačným schopnostiam môžu poskytnúť podkrovné priestory.

TERAPIA

Ak záchvatom migrény predchádza podráždenosť, únava, mihanie pred očami a iné dôverne známe symptómy, pomôže pokoj na lôžku v zatemnenej miestnosti. Úľavu prináša aj pitie tekutín, ako sú šťavy, čaje, voda s citrónom a káva. Ak sa už záchvat dostavil, je nevyhnutný pokoj s dostatočným prísunom čerstvého vzduchu. Podľa najnovších poznatkov vznik migrény stimuluje biogénny amín tyramín (vzniká z aminokyseliny tyrozínu). Nachádza sa v čokoláde, syre, citrusových plodoch a v alkoholických nápojoch. To isté platí pre konzumáciu potravín s obsahom dusičnanov a dusitanov, ako sú klobásy, hamburgery a iné mäsové výrobky. Sami sa môžeme vyhnúť vzniku migrény tak, že sa vyhýbame rizikovým podnetom ako sú stres, hnev, priveľa práce, bujará spoločnosť, alkohol a fajčenie.