Celiakia


Ide o autoimunitné dedičné ochorenie, keď telo spustí silnú imunitnú odpoveď na lepok. Postihnutí jedinci nesmú jesť žiadne potraviny obsahujúce glutén. Ide o najčastejšie autoimunitné ochorenie vôbec. Pri celiaki dochádza tiež k zmenšovaniu a dokonca až k vyhládzaniu črevných klkov, ktoré majú za úlohu vstrebávanie živín. Ich poškodenie vedie k tomu, že tenké črevo nedokáže živiny vstrebávať, čo môže spôsobovať až podvýživu. Naopak, poškodená sliznica tenkého čreva spôsobuje, že do tela sa dostavajú aj škodliviny, a to môže viesť k ďalším závažným ochoreniam. Celosvetovo postihuje približne jedného zo 100 ľudí. Celiakia má tendenciu pridružovať aj iné autoimunitné ochorenia ako cukrovka či ochorenie štítnej žľazy. Na celiakiu sú tiež náchylní pacienti s genetickými ochoreniami ako Downov alebo Turnerov syndróm.

PRÍZNAKY

Zaujímavé je, že mnohí ľudia, ktorí trpia celiakiou, o tom ani netušia, nakoľko je veľa pacientov, ktorí nemajú nijaké príznaky. U 50 percent ľudí s celiakiou sa objavujú viac bežné prejavy ako zažívacie ťažkosti s trávením ako hnačka, zápcha či ich striedanie, nafukovanie, vracanie, neurčité bolesti brucha či zhoršené prehĺtanie. Medzi netypické príznaky celiakie patria: spomalený rast u detí, kožné problémy (napr. vyrážka či dermatitída), pigmentácia, chudokrvnosť, poruchy spánku, neurologické a psychické poruchy napr. úzkosť či depresie, strata záujmu o sexuálne aktivity, neplodnosť, spontánne potraty či svalové kŕče a iné.

STANOVENIE DIAGNÓZY

U každého má alergia na lepok iné nielen príznaky, ale aj priebeh. Býva aj bezpríznaková. Preto je dobré absolvovať buď krvné testy na celiakiu alebo gastroskopické vyšetrenie a endoskopiu tenkého čreva. Gastroskopické aj endoskopické vyšetrenia sú zvyčajne nepríjemné, nakoľko prístroj sa zavádza do vnútra tela cez ústa alebo konečník. Krvné testy na celiakiu sa naopak realizujú iba odberom krvi – dokážu priniesť dobrý prehľad o zdravotnom stave a či treba pristúpiť k ďalším vyšetreniam u gastroenterológa. Súčasťou testov z krvi môže byť aj genetické vyšetrenie. V prípade, že vás trápia príznaky vyššie uvedené, prípadne sa v rodine táto diagnóza vyskytla, je na mieste vyhľadať podporu lekára, nakoľko sa jedná o dedičné ochorenie. 

STRAVOVANIE

Ak už máte celiakiu potvrdenú, budete musieť do konca života dodržiavať bezlepkovú diétu. Zo stravy musíte vylúčiť obilniny, ktoré obsahujú lepok – sem patrí pšenica, špalda, raž, kamut – a takisto aj výrobky z týchto obilnín, napr. pečivo, koláče či dokonca údeniny. V súčasnosti je na trhu dostupné široké množstvo prirodzene bezlepkových múk (napríklad kukuričná, pohánková, cícerová, ryžová, mandľová, hrachová, maková a iné), a preto je prechod na diétu o niečo jednoduchší. Pozor si však treba dávať aj na jogurty, ktoré môžu lepok obsahovať, na rôzne dochucovadlá ako kečup, sójová omáčka, mix korenín či dokonca ocot. Pozorne budete musieť čítať etikety polotovarov – instantných polievok, pudingov ale tiež mnohých vegánskych výrobkov, ktoré nahrádzajú mäso. Bezlepkové potraviny sú drahšie ako ich klasické verzie. V súčasnosti sú tieto potraviny dostupné aj v supermarketoch, v bio potravinácha inýchšpecializovaných predajniach, takže nie je nutné nakupovať ich v lekárni. Medzi povolené bezlepkové potraviny patria: 

  • živočíšne bielkoviny hovädzie, kuracie, mliečne výrobky, vajcia, divina, jahňacie, bravčové, ryby a morské plody a morčacie mäso
  • tuky a oleje avokádo, kokosový olej, olivy a maslo
  • bezlepkové cereálie a pseudoereálie amarant, pohánka, kukurica, proso, quinoa, ryža
  • strukovinyfazuľa, šošovica, arašidy, hrášok a sója
  • orechy a semená – akýkoľvek druh vrátane mandlí, kešu orechov, chia, ľanu, pekanových,  píniových a vlašských orechov
  • byliny a koreniny všetky čerstvé a sušené bylinky a koreniny sú prirodzene bezlepkové a môžete si ich vychutnať v hojnosti

V súčasnosti neexistujú lieky, ktoré by celiakiu vyliečili a jedinou možnosťou je dodržiavanie diéty. Začiatky bezlepkovej diéty sa môžu zdať zložité. No po istom čase si nájdete svoje obľúbené potraviny a zistíte, ako a čím nahradiť potraviny s obsahom lepku.