Tekvica – symbol jesene


Zjednodušene by sa dalo povedať – koľko krajín, toľko spôsobov úpravy tekvíc. Veď pod týmto názvom sa skrýva celá rodina rastlín počnúc obrovskou tekvicou veľkoplodou až po neveľké patizóny a podlhovasté cukety. Najvýraznejší rozdiel je v hrúbke šupky – letné druhy ju majú tenkú a nemusíme ich šúpať, naopak zimné druhy sa šúpu a dlhšie tepelne upravujú. pražené či pečené jadierka sú zdravou náhradou za vysoko kalorické zemiakové lupienky.

CHARAKTERISTIKA

Dužina a šťava veľkých tekvíc nám pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov. Jadierka zasa spomaľujú proces starnutia ľudských buniek. Je dokázané, že v tekvici sa skrýva viac účinných látok než by sme očakávali. Najmä dužina je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Vláknina viaže a pomáha odplavovať z tela toxíny (jedy), ako aj žlčové kyseliny a tuky. Vďaka tomuto účinku a enzýmom je podžalúdková žľaza odbremenená – môže produkovať menej lipázy (lipotický enzým). 

Šťava z tekvice je výborná na uhasenie smädu, obsahuje všetky vitamíny a optimálnu metabolickú kombináciu materiálov ako meď, železo, horčík a draslík.. Za žltú farbu vďačí tekvica karoténom, najvýznamnejším látkam imunitného systému.

Ešte bohatšie na biologicky aktívne nutričné látky sú jadierka. Až 45% ich obsahu tvoria kvalitné nenasýtené kyseliny, potrebné na dýchanie buniek, regeneráciu bunkových stien, transport cholesterolu, fyziologicky dobrú činnosť žliaz, na zdravú pokožku a sliznice. Nukleové kyseliny sú látky podobné proteínom, ktoré omladzujú a obnovujú bunky a zabezpečujú ich zdravý rast.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • podporuje trávenie a zbavuje telo jedov
  • znižuje hladinu tukov v krvi
  • pomáha odbúravať tukové vankúšiky
  • pôsobí močopudne pomáha pri problémoch s obličkami a prostatou
  • posilňuje imunitný systém
  • posilňuje ochranný obal nervových vlákien
  • zásobuje organizmus vitamínom A

JADIERKA – NA CHUŤ AJ PRE ZDRAVIE

Kto chce zostať zdravý, svieži a štíhly, mal by ich vyskúšať a zaradiť do svojho jedálnička. Obsahujú totiž všetky stopové prvky (okrem mangánu a selénu), množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu.

Ak počas cesty autom, v prácu a stolom či večer pri televízii skonzumujete hrsť jadierok, nemusíte mať vôbec výčitky svedomia, naopak, je to veľmi zdravé. Obsahujú vysoký obsah bielkovín, kvalitných mastných kyselín a omladzujúcich nukleových kyselín. 

Tekvicové jadierka nás zasýtia ako čokoládová tyčinka, no podľa výpočtov biochemikov sú takmer 15 000-krát zdravšie.

NÁKUP

Tekvica musí mať neporušenú zdravú šupku. Menšie plody majú relatívne vyšší obsah bioaktívnych látok. Najčerstvejšiu ju kúpime priamo na trhoviskách či odrhnutím vo vlastnej záhradke keďže je veľmi nenáročná plodina na pestovanie.

SPRACOVANIE

Ošúpeme ju alebo dužiny vydlabeme zo šupy. Šupu vyhadzujeme podľa možnosti do kompostu. Jadierka vydlabeme a vysušíme, následne osolíme a krátko opečieme pri nízkej teplote v rúre dozlatista. Z tekvice môžeme uvariť krémovú polievku, prívarok, pripraviť plnku, omáčky do cestovín, vhodná je aj do rizota, ku tekvici na mexický spôsob môžeme pridať pálivé papričky, ktoré skvele zahrejú počas chladných dní, no môže sa len tak zapiecť v rúre so syrom, zemiakmi a cesnakom. Z dezertov je výborný nákyp so strúhaným kokosom, či tekvicový koláč s jablkami a orechmi.