Z prírodnej lekárne pre žlčník


Obdobie dlhých večerov, nostalgie, hľadania nových síl a tmy je našťastie za nami. Svet okolo nás sa začína opäť prebúdzať, naberať energiu a slnko nás ťahá von z našich domov. S týmto procesom je symbolicky spojený náš žlčník a negatívne emócie, ktoré sa v nás kopili počas zimy. Práve tie tento veľmi citlivý orgán oslabujú a ten stáva sa náchylný  a citlivý na podnety nielen zvonka ale i zvnútra. Naše myšlienky a stravovanie mu buď prinášajú podporu, alebo naopak veľa tvrdej práce.

Význam pre naše telo

Žlčník má podstatnú úlohu pri trávení – je zásobárňou žlče. Naraz jej môže obsahovať 30 – 50 ml, pričom za deň jej vytvoríme až jeden liter. Žlč sa z neho vylučuje cez žlčovody do tenkého čreva, podľa toho koľko a aký tuk sme prijali v potrave. Jeho kľúčovou funkciou je rozpustiť prijaté tuky tak, aby boli správne premiestnené tenkého čreva a krvného obehu. Prostredníctvom žlče sa z tela vylučujú niektoré lieky a pomáha neutralizovať jedovaté látky a kyslý obsah žalúdka, čo je veľmi dôležité, pretože v kyslom prostredí nemohli pracovať tráviace enzýmy. Ak ho dlhodobo zaťažujeme nesprávnou a ťažkou stravou (veľa oleja a tuku, štipľavých jedál, chladených nápojov) a sme následne aj dlhodobo vystavení stresu, tak je viac než isté, že trpíme alebo v najbližšej budúcnosti si privodíme problémy so žlčníkom.

Príznaky:

  • nadúvanie, tráviace ťažkosti
  • opakujúca sa bolesť pod pravou stranou hrudného koša
  • zvracanie
  • závraty

Ako si pomôcť

Základom a prvým krokom je úprava jedálnička. Treba prejsť na ľahko stráviteľné pokrmy, najmä bez ťažkých smažených tukov. Vo všeobecnosti obmedziť mäso, vajcia, štipľavé korenie a mliečne výrobky. Snažíme sa vyhýbať káve a alkoholu. V našom každodennom menu by mala pribudnúť čerstvá zelenina, ovocie a obilniny.

Prírodná lekáreň

  • Čaj z čakanky obyčajnej – Čajovú lyžicu koreňa čakanky necháme namočenú počas noci (12 hodín)  studenej vode. Studený výluh ráno zohrejeme a scedíme. Počas celého dňa pijeme 2 šálky čaju.
  • Šťava z lastovičníka – Pripravíme si ju v mažiari z listov, stoniek a kvetov. Denná dávka je 1 čajová lyžička šťavy zriedená s šálke s teplou vodou.
  • Púpavová kúra – Túto kúru je vhodné robiť počas sezóny jej kvitnutia a dopriať si ju čerstvú. V období 3 týždňov si denne natrháme 6 púpavových stoniek s kvetmi a po dôkladnom umytí dobre požujeme a zjeme.
  • Čaj zo žihľavy – Aj táto kúra trvá 3 týždne, kedy čerstvú a opláchnutú žihľavu zalejeme horúcou vodou v pomere 3 lyžice listov na pol litra vody, pričom necháme lúhovať len 1 minútu. Denná dávka sú 4 šálky denne. Po týždňovej prestávke sa môže kúra zasa zopakovať.