Jačmeň a vlčie zrno


Pojmom jačmeň označujeme hnisavý zápal mazových alebo potných žliaz horného alebo dolného viečka. Pri tomto zápale malých žliaz okraja viečok rozoznávame vonkajší jačmeň, ktorý postihuje žliazky očných rias, tzv. Zeisove alebo Mollove žľazy, a vnútorný jačmeň, ktorý je infekciou žliaz viečka, tzv. Meibomových žliaz. Vonkajší jačmeň ako názov sám napovedá sa tvorí smerom von, vnútorný rastie smerom dovnútra k spojovkovému vaku. Ochorenie vždy začína bolestivým sčervenaním a pocitom napätia postihnutého viečka. Čoskoro dochádza k hnisavému roztaveniu ohniska zápalu. Počas najbližších troch až štyroch dní dochádza k hnisavému prevaleniu po povrchu očného viečka. Súčasne ale povoľuje bolesť a ustupuje opuch. Príčinou zápalu býva zvyčajne infekcia stafylokokmi. Na tieto nepríjemní kožné poruchy bývajú náchylní zvyčajne pacienti trpiaci cukrovkou.

Pri vlčom zrne sú postihnuté Meibomove žliazky, rovnako ako pri jačmeni. No zápal nebýva infekčný a nehnisá. Typické je preň nebolestivé zdurenie očného viečka, ktoré pretrváva dlhší čas. Príčinou je pchaný vývod očnej žliazky, ktorý spôsobuje zástavu odvodu sekrétu s ľahkým chronickým zápalom.

Priebeh ochorenia

Prvým príznakom vzniku jačmeňa je pocit dráždenia cudzím telesom na okraji očného viečka. V prípade vlčieho zrna oko viac a viac slzí a postihnuté viečko sčervenie a bolestivo puchne. Môžeme pociťovať celkovú slabosť a mať aj zvýšenú telesnú teplotu. V pokročilom štádiu sa v strede jačmeňa vytvorí malý hnisavý vriedik. Ten po krátkom čase praskne a hnis sa z neho vylúči. Takmer bezprostredne po odtoku hnisu mizne bolesť i opuch. Jazvy sa hojí zvyčajne v období dvoch týždňov. V prípade vlčieho zrna sa zdurí jedna alebo viac Meibomových žliazok, ktoré na dotyk cítime ako malé uzlíky, avšak nie sú bolestivé. Nahromadený obsah žľazy sa časom zvyčajne vstrebá.

Liečba

Aplikovaním suchého tepla (napr. teplou prežehlenou vreckovkou) možno urýchliť zápalový proces, čím jačmeň dozrieva a nahromadený hnis sa samovoľne vyprázdni. Potom sa rana spravidla sama rýchlo zahojí. V prípade vlčieho zrna je možnosť na samovoľné zahojenie veľmi nízka, väčšinou sa musí odstrániť krátkym chirurgickým zákrokom. Lekára, najlepšie odborníka na ochorenia očí je nutné bezpodmienečne vyhľadať pri silnom zápale, pri zdurení lymfatických uzlín na hlave či na krku ako aj pri prudkom sčervenaní očného viečka, zvýšenej teplote a silných bolestiach. Lekár predpíše dezinfekčnú alebo antibiotickú očnú masť a odporučí aplikáciu tepla. Ak na tieto opatrenia do 48 hodín jačmeň nezareaguje, alebo sú bolesti už neznesiteľné, lekár jačmeň prepichne a vypustí nahromadený hnis.

V prípade vlčieho zrna, ktoré sa stále zväčšuje, alebo znepríjemňuje videnie, nareže lekár tkanivo viečka nad zrnom a následne ho opatrne vylúpne. Takýto zákrok sa vykonáva po lokálnom znecitlivení a trvá najviac 15 minút.

Tvoreniu jačmeňa a vlčieho zrna môžeme predísť očnou hygienou. Teda by sme mali mať v domácnosti každý osobitne svoj uterák na tvár a akékoľvek očné pomôcky, vrátane kozmetiky. Dodržujme aj čistotu rúk, hlavne ak sa nimi dotýkame často očí. Treba sa vyhýbať prašnému prostrediu. Časté opakovanie jačmeňa a vlčieho zrna môže signalizovať, že pacient trpí pravdepodobne cukrovkou. Je potrebné sa preto podrobiť testom na vyšetrenie hladiny cukru v krvi.