Vypadávanie vlasov


Nie nadarmo sa hovorí, že sú našou korunou krásy, no keď chumáčiky vlasov nachádzame čoraz častejšie v odtoku či na vankúši mali by sme tým rozumieť určité varovné signály nášho tela. V skutočnosti je úplne bežná strata 50 až 100 vlasov denne. Za bežných okolností to nie je problém, pretože na hlave sa nachádza asi 100 000 vlasov. Vypadávanie je jednoducho fáza, ktorá je určená pre každého z nás. Najskôr sa vlasy dostávajú do štádia rastu, ktoré môže trvať mesiace, ale aj roky. Ženy s dlhými vlasmi majú túto fázu dlhšiu. Potom vlas prechádza pokojovou fázou trvajúcou asi 3 mesiace. V závere prichádza vypadávanie a celý tento cyklus sa opäť opakuje s novými vlasmi. Najčastejšou príčinou je tvorba plešiny. U mužov podmieňuje tento dedične podmienený stav čelo a tylo. U žien tvorba nie je taká výrazná – miesta s menším počtom vlasov sa tvoria predovšetkým na tyle. 

Ku vypadávaniu vlasov dochádza z viacerých príčin. Niektoré z nich je možné dostať pod kontrolu. Vo väčšine prípadov je vypadávanie prechodnou záležitosťou, pričom ukončenie trvá 6 až 8 mesiacov a po odstránení príčiny vlasy začnú zasa rásť. 

• Ako si pomôcť:

Byť zdravý

Čo je oveľa jednoduchšie vysloviť ako uskutočniť, no mnoho chorôb ide ruka v ruke s vypadávaním vlasov. Ochorenia prerušia alebo skrátia fázu rastu v cykle života vlasu. Sú to napríklad choroby štítnej žľazy, diabetes, hormonálne poruchy, anémia, zápal pľúc, lupu, osýpky či syfilis.

Pozor na lieky

Existujú stovky liekov, ktoré s vypadávaním priamo súvisia. S vypadávaním sa okamžite každému spájajú chemoterapie, no patria sem aj lieky na vysoký krvný tlak, antikoncepčné tablety, antidepresíva a steroidy. Overte si u vášho lekára či zloženie užívaných liekov neobsahuje takého zložky – možno existuje podobný liek bez vplyvu na vypadávanie vlasov. 

Vyvážená strava

Ľudia, ktorí prijímajú málo proteínov a železa sa vystavujú nadmernej strate vlasov. Vedci zistili, že železo  jeho látková premena majú u žien nesmierny vplyv na vlasový cyklus. Na druhej strane i prebytok istých vitamínov zapríčiňuje vypadávanie vlasov (vitamín A a D).

Nenamáhať a neupravovať vlasy

Pretože s nimi robíme ozaj všeličo, často aj bez toho aby sme si to uvedomovali a aby sme vyzerali čo najlepšie. Nadmerné odfarbovanie, tupírovanie, zapletanie, chemické vyhladzovanie, používanie kulmy a ohrevných hrebeňov má na našu korunu krásy podstatný vplyv. 

Kontrola ingrediencii

Prísady s obsahom selénu a rôzne cudzokrajné korenia s vysokým obsahom ťažkých kovov zapríčiňujú vypadávanie. Pri používaní ingrediencii s takýmto obsahom môže priniesť aj iné komplikácie, ktoré nebudú spočiatku tak viditeľné, ako redšie vlasy. 

Nanešťastie existujú milióny ľudí, ktorí trpia vypadávaním, čo je v tomto prípade podmienené dedične. Na trhu je k dispozícii mnoho krémov, sprejov a aj piluliek, ktoré sľubujú pevné, husté a zdravé vlasy. Je sporné tvrdiť, že takého prípravky sú neúčinné, no v úvode netreba mať veľké očakávania.