Bolesti v bokoch


Leto je skvelým obdobím pre beh, bicyklovanie či dlhé večerné prechádzky. Pri náročnej ba i ľahšej fyzickej aktivite nás môže zaskočiť nepríjemná a bodavá bolesť v boku, ktorá je intenzívnejšia po každom nadýchnutí. Nikto zatiaľ presne nevie prečo táto náhla ostrá bolesť vzniká. Väčšina vedcov si myslí, že príčinou je kŕč v bránici, teda v dýchacom svale – čo je veľká, plochá, svalová membrána rozdeľujúca hrudník a brucho na dve časti a pomáha vytláčať vzduch do pľúc. Problémom bude pravdepodobne v nedostatočnom prekrvení bránice pri športovaní, a preto dochádza ku kŕču. Pri behu sa so zdvihnutím nohy sťahujú svaly brucha. Výsledkom je tlak v brušnej dutine, ktorý pôsobí na bránicu zdola. Súčasne sa pri športovaní dostáva do pľúc väčšie množstvo vzduchu – pľúca sú teda naplnené a tlačia na bránicu zhora. No existuje aj možnosť, že pichanie v boku je dôsledok príliš skorých telesných aktivít po jedle. 

Je možné si osvojiť niekoľko spôsobov, ako sa tejto bolesti vyhnúť:

  • Vdychovanie vzduchu bruchom

Pichanie v boku spôsobuje aj nesprávna technika dýchania. Mnoho ľudí, ktorí s behom ešte len začínajú nedýchajú pri športovaní správne – nedýchajú dostatočne zhlboka. Rovnako chyba je aj dýchať len hornými svalmi, namiesto toho, aby sa zapájala aj bránica. Počas fyzickej aktivity potrebujeme ešte viac vzduchu dýchame plytkejšie a rýchlejšie.

  • Zostať pokojný

Ľudia, ktorí nie sú naučení na pravidelný pohyb sa často snažia a vysoký výkon v krátkom čase. Tu nastáva nesprávne plytké dýchanie. Športovať treba preto s rozvahou a trpezlivo a nemať príliš veľké očakávania v samotných začiatkoch. Na svojej výdrži treba pracovať dlhodobo. 

  • Zataviť sa

Veľa športovcov si myslí, že keď pociťujú bolesti v boku, môžu bežať ďalej. Nie je to však pravda – správe je si zvoliť prestávku dovtedy, kým bolesť neustúpi a nepominie. 

  • Pravidlo dvoch hodín

Práve to je časový úsek, ktorý by sa mal dodržiavať po konzumácii jedla, kým sa začne športovať. Po konzumácii ťažšie stráviteľných jedál je potrebné počkať aspoň tri hodiny.

  • Masáž

Vždy, keď sval nedostáva dostatok krvi, dochádza k bolestiam a kŕčom. Masáže stimulujú krvný obeh a svaly uvoľňujú. Ak cítite pichanie, vymasírujte si ho zľahka prstami.

  • Technika zatlač a fúkaj

Metóda na uvoľnenie tlaku na bránicu. Zatlačte prstom na pravej strane pod rebrá, súčasne dajte pery do tvaru „O“ a silno vyfúknite vzduch.

  • Precvičovať šprint

Jednou z možných príčin pichania v boku sú aj slabé brušné a bránicové svaly. Na získanie sily a výdrže v týchto svaloch sa pokúste niekoľkokrát týždenne precvičovať šprinty.

Niekedy dôjde ku zámene bolesti a pichania v bokoch s angínou pectoris, pri ktorej dochádza ku vzniku prudkej bolesti, keď srdce nedostáva dostatok kyslíka. Je nutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc ak bolesti vychádzajú zo spodnej časti hrudnej kosti alebo zo šije.