Vitamín F


Vitamínom F sú označované esenciálne mastné kyseliny, kyselina linolová, kyselina linoleová a kyselina arachidonová, ktoré sú do tela dodávané potravou. Ide o vitamín rozpustný v tukoch. Telo si tieto kyseliny nedokáže vytvoriť vlastnou cestou. Sú základom pri tvorbe a funkcii bunkových membrán, ovplyvňujú našu energiu, stav vlasov, pokožky a nechtov, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, ochraňujú pečeň, sú dôležitým elementom pri vývoji detí, chráni nás proti zvýšenému krvnému tlaku a nadváhe, zabraňuje kôrnateniu ciev, podporuje imunitný systém, zabraňuje krvným zrazeninám, chráni organizmus proti srdcovým ochoreniam a mŕtvici, pôsobí priaznivo na funkcie prostaty, ďalej ovplyvňuje funkciu zrážania krvi, stará sa o našu telesnú teplotu a pôsobí taktiež preventívne proti rakovine. Vitamín F objavili v roku 1923, pričom ho považovali za vitamín rozpustný v tukoch. Avšak, o 6 rokov neskôr vedci prišli na to, že vitamín F sa nie vždy správa ako vitamín. V konečnom dôsledku totiž ide o tuk.

Zdroje vitamínu F:

  • konopné semienka a olej z nich
  • ľanové semienka a olej či múka z nich
  • olej z hroznových jadier
  • tekvicové či slnečnicové semienka
  • orechy, vrátane orechov píniových a pistácií
  • olej z boráku, pupalky či semien čiernej ríbezle
  • bobule Acai
  • sójové bôby
  • avokádo
  • listová zelenina a cesnak
  • zázvor a sladké drievko
  • morské živočíchy
  • ryby – losos a sleď

Nedostatok kyseliny linolovej môže viesť k suchej pleti, a dokonca lámavým vlasom, ktoré môžu vypadávať. Podiel má aj na zlom hojení pleti a spomalení regeneračných procesov v koži. Keďže sa v koži prirodzene vyskytuje, pri lokálnej aplikácii pokožkou dobre prestupuje, a napomáha tiež absorpcii ďalších aktívnych látok. Ak mávate bolesti hlavy, vypadávajú vám vlasy a máte problémy s obličkami, tiež môžete mať nedostatočný prísun vitamínu F. U detí sa nedostatok prejavuje spomaleným rastom a náchylnosťou k rôznym infekciám. Aj prebytok vitamínu môže mať vplyv na organizmus. Vtedy dochádza k ukladaniu tuku a k vzniku nebezpečných voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky. Výsledkom je rýchle starnutie organizmu, ktorý len ťažko odolá chorobám. Prebytok spôsobuje nasledovné poruchy v organizme: bolesti hlavy, malátnosť, dýchavičnosť, imunitné poruchy,  žalúdočné problémy a zapáchajúci pot.