Jóga


Keď začnete s týmto novým životným štýlom je viac než isté, že vám bude vďačné nie len vaše telo no i myseľ sa naplní energiou a vytratí sa stres. Po prijatí princípov tohto cvičenia sa zmení vaše myslenie a vzťahy s okolím, postupne si osvojíte techniky dychového cvičenia, čo dodáva telu optimizmus a vitalitu. Ako pokročilejší si už uvedomíte v akej časti tela s hromadí napätie a následne si ho dokážete uvoľniť efektívnym natiahnutím a dýchaním. Po určitom čase pocítite aj zlepšenie fyzickej rovnováhy, čo zapríčiní vyrovnanejšie sa rozhodovať a riešiť problémy.

PROCES ZAČLEŇOVANIA SA:

  • Snažte sa s radosťou prijať vaše fyzické obmedzenia. Naučte sa pracovať so stuhnutými kolennými šľachami a plecami – nebojujte s nimi. Takto sa rozcvičíte oveľa rýchlejšie.
  • Nestrácajte motiváciu hneď po prvom cvičení. Udržujte si dobrú náladu a k svojmu telu buďte zhovievaví. Uzlíky vo vašej mysli sa začnú pomaly rozuzlovať.
  • Buďte trpezliví a kontroluje dýchanie. Nesnažte sa súťažiť – len tak dosiahnete rovnováhu a pocítite benefity tohto cvičenia.

Najdôležitejšia rada, ktorá sa odporúča na začiatok je vyhradiť si pravidelný čas na cvičenie. Aj cvičenie v rovnakom čase a na tom istom mieste môže motivácii pomôcť. Spravidla najvhodnejšia doba na cvičenie býva skoro ráno. Pokúste sa nastaviť si budík o 30 minút skôr ako obvykle, osprchujte sa a zacvičte si. Neskoré poludnie alebo skorý večer sú ďalšími alternatívami, hlavne ak potrebujete upokojiť telo po náročnom dni. Predtým ako začnite sa umyte a cvičte s prázdnym žalúdkom. Pred cvičením nejesť 2 hodiny, po požití ťažšie stráviteľného pokrmu necvičiť 3 hodiny.

PREDTÝM AKO ZAČNETE

  • dajte si dole hodinky, šperky, okuliare a iné predmety, ktoré by prekážali
  • pripravte si pomôcky – cvičiaci pásik, deku, stoličku a podobne
  • vypnite telefón a iné zariadenia, ktoré by vás mohli rušiť – rádio, televízor, hudba  
  • zatvorte dvere a ubezpečte sa, že vás nikto nebude rušiť

PRIEBEH CVIČENIA

Na začiatku každého cvičenia len seďte niekoľko minút alebo si ľahnite na chrbát, nohy ohnite v kolenách a chodidlá pritlačte k podložke. Zatvorte oči a ponorte sa do svojho vnútra. Sledujte ako pomaly a prirodzene dýchate. Potom pred samotnými polohami zacvičte zahrievacie cvičenia. Po cvičení zostaňte aspoň 5 minút v záverečnej relaxačnej polohe, ktorou ukončíte všetky série.

Cvičte v tichom a príjemnom prostredí. Ideálna je drevená podlaha alebo povrch, kde môžete cvičiť bez podložky, no ak je povrch klzký predsa podložku použite. Pre začiatočníkov je výborné cvičiť v blízkosti steny, ktorú  môžu používať ako oporu pri strate rovnováhy. Ešte pred začatím sa prezlečte do pohodlného oblečenia, ktoré neškrtí. Oblečenie by malo byť jemné a elastické, vhodné sú príjemné materiály, nakoľko telo môže dýchať. Dôležité sú bosé chodidlá ktoré sa ľahšie natiahnu. Pri cvičení jogy nemusíte míňať veľa peňazí na osobité pomôcky. Investujte do podložky na jogu a pohodlného oblečenia. Ak potrebujete pri náročnejších polohách pomôcky, použitie niečo z bežného vybavenia domácnosti, ktoré majú rovnaký účinok ako pomôcky kupované v obchodoch.