Úpal


Vzniká z celkového prehriatia organizmu, pri ktorom sa spomaľuje odparovanie potu. Niekedy stačí len pár minút v nevhodnom prostredí, a termoregulácia nášho organizmu zlyhá. Vyššie nebezpečenstvo hrozí malým deťom a starším ľuďom, keďže ich termoregulačné mechanizmy nie sú také účinné, ako u zdravých dospelých. Navyše, tieto vekové skupiny väčšinou nedodržiavajú správny pitný režim. Úpal sprevádzajú príznaky ako horúčka nad 39,5 °C, únava, malátnosť, nevoľnosť, zrýchlený pulz a zrýchlené dýchanie, kŕče, suchá, červená a horúca pokožka, bezvedomie až šok.

Ako si pomôcť

  • Studené obklady – Osušku namočíme do chladnej vody a priložíme priamo na popálené miesta. Dôležité je často ich máčať a niekoľkokrát denne prikladať. Pomôže nám to zmierniť bolesť. Nikdy však neprikladáme ľad, ktorý by spálené miesta len podráždil.
  • NIE slnku – Slnkom spálená pokožka je oveľa náchylnejšia na opätovné spálenie. Dôležité je vyhýbať sa slniečku niekoľko dní. Treba myslieť na to, že vonku budeme ultrafialovým lúčom vystavení aj v tieni. Tieň stromu alebo slnečníka síce pomáha, ale množstvo ultrafialových lúčov, ktorými je naše telo vystavené, pochádza  odrazov z rôznych povrchov (betón, piesok, voda). Najlepšou alternatívou je teda zostať niekoľko dní doma.
  • Studený kúpeľ – Najlepším riešením ako upokojiť spálenú pokožku, najmä ak je spálenie rozsiahle, je chladivý kúpeľ. Netreba používať žiadne mydlo, pretože zbytočne pokožku len vysušuje. Po kúpeli pokožku len jemným prikladaním opatrne osušíme , nepoužívame frotírové uteráky a špongie. Kúpeľ by nemal byť dlhý, spravidla by mal trvať len pár minút, aby pokožka ešte viac nepopraskala.
  • Aloe vera – Táto hustá, gélová šťava zmieňuje pri úpale bolesti a sčervenanie. Jej účinok pocítime hneď po aplikovaní, pretože sťahuje cievy a tým prispieva ku redukcii bolesti. Aplikujeme na popálené miesta niekoľko dní šesťkrát denne.
  • Analgetiká – Zredukujú zápal a zmierňujú bolesti. Lieky sa užívajú podľa pokynov uvedených na príbalovom letáku.
  • Tekutiny –Pri silnom úpale môžeme byť veľmi rýchlo dehydrovaní. Konzumácia vyššieho množstva tekutín je ozaj podstatná, pretože týmto nahrádzame tekutiny vylúčené z organizmu.
  • Zvlhčovacie krémy – Slnko vysúša našu pokožku, pričom bunky a cievy strácajú vlhkosť. Aby sme vysušovaniu zabránili, mali by sme po kúpeli použiť krém, ktorý je vhodné schladiť predtým v chladničke, aby bol jeho účinok ešte výraznejší.

Úpal je vážny, život ohrozujúci stav, kedy organizmus nedokáže regulovať telesnú teplotu a zabezpečiť tak správne fungovanie. Prevenciou pred prehriatím je minimálny pobyt na horúcom slnku a dostatočný príjem tekutín.