Spánková hygiena


Kvalitný spánok patrí k najdôležitejším kritériám úspešného začiatku dňa – ovplyvňuje naše myslenie, schopnosť sústrediť sa, emócie a fyzickú aktivitu. Od toho ako si v noci naše telo a mozog odpočinie závisí naše zdravie. Je vedecky dokázané, že ľudia ktorí trpia poruchami spánku a spia krátko sa dožívajú kratšieho veku a trpia viacerými ochoreniami v porovnaní s tými, ktorých spánok má dĺžku v priemere sedem až osem hodín – čo je jeho ideálna dĺžka.

Ako dosiahnuť efektívny spánok

  • Správna teplota – Ideálna teplota v miestnosti, kde spíme by mala byť medzi 19 – 21˚C. Práve vtedy sa ráno zobudíme odpočinutí a svieži. Pri príliš nízkej teplote je možné si privodiť prechladnutie, ako aj predčasné zobúdzanie, nakoľko príliš vysoký chlad zužuje krvné cievy  a telo zahrievaním začne zobúdzať.  Naopak pri teplote vyššej ako 22˚C sa často stáva, že sa ráno budíme unavení.
  • Vetranie – Miestnosť kde spíme by mala byť pred spaním ako aj po zobudení dobre vyvetraná. Len tak si môžeme zabezpečiť kvalitný spánok.
  • Nepreplnená spálňa – V preplnenej miestnosti sa necíti dobre nikto, výnimkou nie je ani miestnosť určená na spanie. V preplnených spálňach je viac ako isté, že skôr alebo neskôr nás budú prenasledovať problémy zo spánkom. Zvážte si či je potrebné mať v spálni veľké množstvo predmetov – rušivých elementov. Rovnako prázdny by mal aj priestor pod posteľou.
  • Spánkový režim – Znamená nastaviť naše telo tak, aby sme si líhali a vstávali v približne rovnakú hodinu. Ak si osvojíme tento stereotyp vyhneme sa tak večer problémom so zaspávaním. Rovnako je dôležité ísť si ľahnúť ihneď, ak nám naše telo dáva signály, cítime sa unavení a pociťujeme potrebu si ľahnúť.
  • Ticho – Je nevyhnutné pri zaspávaní a kvalitnom spánku nebyť rušení. Snažme sa preto akékoľvek nepríjemné a otravné zvuky odstrániť z našich domácností. V neposlednom rade vypnúť mobilný telefón a nezvykať si zaspávať pri televízore. V prípade, že nie každý nepríjemný zvuk sa dá eliminovať, vyskúšajte si zadovážiť štuple do uší.
  • Úplná tma – Spánkový hormón melatonín sa aktivuje v tme. V miestnosti vypnite akékoľvek zdroje svetla, ktoré narúšajú tento hormón a tým aj narúšajú pokojný spánok.
  • Pocit harmónie – Pred líhaním do postele sa posnažme si navodiť príjemnú atmosféru, upokojiť našu myseľ a dať jej tak skvelý základ pre kvalitný spánok. Pospomínajme si čo pekné sa nám dnes prihodilo, alebo čo pekné na nás zajtra čaká. Naopak v prípade, že máme za sebou náročný deň je o to dôležitejšie naše telo zrelaxovať – krátkou večernou prechádzkou na čerstvom vzduchu, teplým kúpeľom, aromaterapiou, čítaním, počúvaním príjemnej hudby či prezeraním fotografii a vybavovaním spomienok na pekné chvíle.

Ťažkosti so zaspávaním má väčšina ľudí, nakoľko každý žijeme v pracovnom zhone – akoby 24 hodín  nestačili na vybavenie všetkých povinností. Pred spaním by sme sa mali posnažiť o uvoľnenie, odľahčenie po dlhom náročnom dni, dopriať si šálku teplého bylinného čaju a porozprávať sa s rodinou. Vyvarovať sa treba ťažkým jedlám, konzumácii čierneho čaju, kávy a alkoholu, negatívnym emóciám, pozeraním stresujúcich filmov a surfovaniu po internete.