Lecitín


Je látka, ktorú si telo vie vyrobiť samo. Plní v ľudskom tele mnoho funkcií a je dôležitý pre udržanie zdravia. Táto prírodná látka pochádzajúca zo sóje, zmes fosfolipidov je nazvaná podľa gréckeho slova lekithos, čo v preklade znamená žĺtok. Je potrebný napríklad na to, aby boli bunky lepšie zásobované živinami, tiež ovplyvňuje činnosť mozgu, teda môže zlepšiť kognitívne funkcie, znižuje úroveň zlého cholesterolu v krvi, ochraňuje naše srdce, zvyšuje výkonnosť a pomáha posilňovať svalstvo, zmierňuje bolesti kĺbov, upravuje trávenie pôsobí proti steatóze pečene, zabraňuje ateroskleróze aj zlepšuje prenos nervových signálov, pamäť a schopnosť učenia. Lecitín je využívaný aj ako prevencia neurologických ochorení, hlavne stareckej demencie, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Má mnoho pozitívnych účinkov a o jeho dostatočný príjem by sa mali zaujímať nie len starší ľudia, ale aj športovci, ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a tí, čo majú problémy s cholesterolom. Ocenia ho aj trpiaci kožnými problémami, ako sú napríklad ekzémy. Môže pomôcť zlepšiť kvalitu pokožky, vlasov i nechtov.

Naše telo si ho do určitej miery dokáže vyrobiť samo, zvyšok prijímame potravou a v prípade potreby je možné ho aj suplementovať. Azda najvyšší podiel lecitínu obsahujú sójové bôby (známy sójový lecitín využívaný ako emulgátor v potravinách), slnečnicové semiačka, vnútornosti a vaječný žĺtok. Jeho prijímanie vo forme kvalitného výživového doplnku (napríklad sójový lecitín vyrobený z geneticky nemodifikovaných bôbov) prináša veľa spomínaných zdravotných benefitov. Avšak aj pri užívaní takéhoto doplnku treba pamätať na správnu mieru. Odporúčaná denná dávka je 3-10g. Pri nadmernej konzumácii – viac ako 20g denne sa prejavujú nepríjemné známky predávkovania ako zvracanie, hnačka, iné tráviace ťažkosti a bolesť hlavy. Dlhodobý stav predávkovania môže dokonca zapríčiniť rast váhy či naopak stratu chuti do jedla, slabosť, nepríjemný telesný zápach alebo aj priveľké zníženie krvného tlaku.

Mohlo by sa zdať, že z uvedených dôvodov súvisiacich s pamäťou a podporou činnosti mozgu, je lecitín populárny aj u staršej generácie. Avšak, je nutné skonštatovať, že seniori sa viac spoliehajú na preparáty obsahujúce listy rastliny Ginko biloba, pretože táto zložka je viac marketingovo propagovaná.