Škrípanie zubami


Každý z nás reaguje na stres rozdielne. Niektorí ľudia majú problémy so žalúdkom, iní s vysokým krvným tlakom a nájdu sa aj takí, ktorí počas spánku škrípu zubami. Dentisti tvrdia, že súčasný stres je príčinou tohto nočného zlozvyku. Hlavným problémom bruxizma – ako ho označuje lekárska veda je opotrebovanie  a poranenie zubov. Môže dôjsť až ku zničeniu zubnej skloviny, následkom čoho vznikajú bolesti zubov, zubné kazy a zápaly. Príliš dlhodobý bruxizmus môže natoľko poškodiť kĺb sánky, že dochádza ku jeho zápalom. Najčastejšie postihuje osoby vo veku 40 rokov, vyskytuje sa trikrát častejšie u žien ako u mužov. Predpokladá sa, že dôležitú úlohu tu zohráva aj genetická predispozícia. Paradoxné je, že občasné škrípanie zubami je škodlivejšie ako pravidelné. No ešte väčšiu hroznu predstavuje zakusovanie – vedie ku izometrickému preťažovaniu sánky a môže spôsobovať degeneratívne zmeny na kĺbe.

Ako si pomôcť

  • Ochrana na zuby – Počas noci zabezpečí rozloženie zaťaženia a tlaku na zuby a sánku, čím sa zmierni poškodenie. Takúto pomôcku nám poskytne dentista, ktorý by mal aj pravidelne kontrolovať či v dôsledku ako bruxizmu, tak aj používaním tejto pomôcky nevznikli nové poranenia zubov a ďasien a zubné kazy.
  • Zatvorené ústa – Naše zuby by sa nemali vzájomne trieť a dotýkať pri žuvaní, prehĺtaní a aj rozprávaní. Pokúste sa sánku si uvoľniť – uvoľniť sval a tento pocit si natrénovať a zachovať.
  • Teplý kúpeľ pred spaním – Aj toto je jeden zo spôsobov ako sa uvoľniť a zrelaxovať nie len telo i dušu, ale aj našu sánku.
  • Športovanie – Netreba vynakladať námahu a snahu o vrcholový šport. Pre náš organizmus, no najmä uvoľnenie od stresu a napätia padne vhod aj krátka prechádzka na čerstvom vzduchu, nenáročná cyklistika či jóga. Akýkoľvek šport je skvelý prostriedok na odbúranie stresu –  teda práve príčiny škrípania zubami.
  • Masáž – Je účinná pre celé telo a zároveň skvelá relaxačná technika.  Vyskúšajte jemnú masáž sánkových svalov.
  • Nezabúdajte na svoje zuby – Ak máte počas dňa stisnuté zuby, no nie vždy si to uvedomujete, pokúste sa na viditeľné miesto si nalepiť odkaz, nastavte si upozornenia vo vašom telefóne alebo si dajte na ruku výrazný náramok. Postupom času si na pocit uvoľnenia zvyknete a osvojíte si ho. Taktiež dbajte na svoj chrup a pri výbere stravy. Na istý čas sa vyhnite chlebu s tvrdou kôrkou, orechom, pukancom a aj sladkostiam. Pokiaľ trpíte bolesťami sánkových svalov vyvarujte sa aj žuvačkám.
  • Teplo – Práve teplo a vlhko sú najlepšími prostriedkami. Namočte uterák do horúcej vody, dobre vyžmýkajte a priložte na sánku. Vlhké teplo prostredníctvom takýchto obkladov je veľmi účinné.

Skúsme sa chápať škrípanie zubami ako výstražný prst, ktorým nám náš organizmus hovorí, aby sme spomalili, dopriali si dostatočný odpočinok a čas na seba. Snažme sa pred bruxizmom brániť a bojovať s ním.