Slezina


Je to mäkký, špongiový a extrémne prekrvený orgán nachádzajúci sa v ľavej časti brušnej dutiny, kde je čiastočne krytá rebrami. Patrí k najväčšiemu lymfatickému orgánu v ľudskom tele. Jej priemerná veľkosť je do 12 centimetrov s váhou približne 150 gramov. Slúži na odbúravanie starých červených krviniek, má funkciu ako zásobáreň krvi, podieľa sa na vývoji bielych krviniek a v istých fázach vývoja jedinca slúži dokonca ako miesto tvorby nových červených krviniek. Za normálnych okolností je slezina skrytá pod rebrovým oblúkom, nehmatateľná a pomerne dobre chránená. Zväčšená slezina nie je vždy známkou problému. Niekedy sa stane, že je slezina hyperaktívna pri odstraňovaní červených krviniek. Avšak niektoré ochorenia môžu spôsobiť jej zväčšenie. Príčiny zväčšenej sleziny môžu byť rôznorodé, ale veľmi často ju spôsobujú infekcie. Zväčšenie môže byť len prechodné a po liečbe príčiny sa opäť zmenší na normálnu veľkosť.

Príznaky zväčšenej sleziny:

  • pocit plnosti len po malom množstve jedla
  • únava
  • časté infekčné ochorenia
  • zvýšená krvácavosť
  • reflux
  • chudokrvnosť

Faktory, ktoré spôsobujú alebo sa podieľajú na zväčšení sleziny – odborne nazývanej splenomegália, sú najmä vírusové ochorenia, metabolické choroby, cirhóza a iné ochorenia pečene, leukémia. Zväčšená slezina zníži počet bielych krviniek, červených krviniek a krvných doštičiek. Následkom sú časté infekcie, anémia a zvýšená krvácavosť z poruchy zrážania krvi. Takto zväčšená slezina sa môže taktiež veľmi ľahko roztrhnúť, čo môže viesť k život ohrozujúcemu vnútornému krvácaniu do brušnej dutiny. Zväčšená slezina je v drvivej väčšine prípadov len symptómom, príznakom inej choroby. Preto sa pri jej náleze treba zamerať na diagnostiku ochorenia a vyhľadať lekársku pomoc.

Strava

Výrazne ovplyvňuje fungovanie tohto orgánu. Preto je vhodné našu životosprávu obohatiť o čerstvú, dusenú a varenú zeleninu  – mrkva, reďkovky, čerstvé ovocie – maliny, čerešne, marhule, broskyne,  strukoviny, jačmenné krúpy, pšeničné otruby a ovsené vločky. Naopak sa vyvarovať cukru, sladkostiam, taveným syrom, polotovarom, sladeným a sýteným nápojom, alkoholu. Ide o veľmi citlivý orgán, ktorému škodí časté prejedanie, ale aj vyčerpanie organizmu, či už fyzické alebo psychické v dôsledku stresu, strachu, depresii a úzkosti.

Naše telo dokáže prežiť bez sleziny. Ak je poškodená alebo odstránená tak ostatné orgány v tele, najmä pečeň sa vie adaptovať a prevezme jej úlohu v obrane pred infekciou a odstraňovaní starých červených krviniek.