Proti bolesti hlavy prírodnou cestou


Ako býva najčastejšie zvykom pri nepríjemnom bolehlave siahame ihneď po tabletkách od bolesti, ktoré nám sľubujú okamžitú úľavu. Je však vedecky dokázané, že pri častom požívaní analgetík, sa tieto stavy ešte viac prehlbujú. Za pokus stojí vymeniť liečivá a ísť prírodnou cestou, pričom ide o veľmi jednoduché a efektné triky.

DOSTATOK TEKUTÍN

Dehydratácia je najčastejší dôsledok bolesti hlavy. Veľmi záleží aj na tom ako naše telo zásobujeme a hlavne akými tekutinami. Obyčajná pitná voda nám dodáva oveľa viac vitality ako náboje s obsahom cukru a kofeínu. Čo treba pri bolesti hlavy vylúčiť úplne je alkohol, ktorý bolesť len zhoršuje. Najlepšie urobíme, ak si vytvoríme pravidelný pitný plán, ktorého sa budeme striktne držať. Skvelým doplnkom sú nesladené bylinné čaje. Naopak vyhýbať sa treba sladeným a bublinkovým nápojom zaťažujúce ľudský organizmus. Ak chuť na sladké stále prevláda, vyskúšajte ovocné smoothie.

VÝRAZNÝ ĎUMBIER

Tento zázračný koreň zamedzuje torbe hormónu prostaglandínu, ktorý býva najčastejším spúšťačom bolesti hlavy. Akonáhle sa objavia pocity narastajúceho tlaku v oblasti hlavy, migrény či závraty, uvarte si zázvorový čaj. I keď jeho chuť je veľmi špecifická, účinok sa mu nedá odoprieť. 

HORÚCA SPRCHA

V posledných rokoch je moderné a prospešné sa otužovať, no nie vo všetkých prípadoch. Obzvlášť u ľudí ktorí majú sedavé zamestnanie a sú počas dňa uzavretí v kanceláriách, v jednej pozícií a pod klimatizáciou či pri otvorenom okne. Tu je na mieste si dopriať horúcu sprchu, ktorá pouvoľňuje stuhnuté a napnuté svalstvo, tým aj zmierni riziko bolesti hlavy. Napriek tomu, že takáto sprcha nemusí byť každému pochuti, aj tu existuje kompromis. Účinok bude mať aj priloženie teplého obkladu na oblasť krku či na ramená. Rovnaký efekt majú aj náhrevné vankúšiky, ktoré sa môžu používať neobmedzene. V prípade, že ich nemáte k dispozícii, na stuhnuté miesto aplikujte jednoducho uterák namočený a vyžmýkaný v horúcej vode. Po tejto jednoduchej a krátkej kúre, budete cítiť úľavu podobnú pocitu z relaxačnej masáže.

MOCNÉ PRSTY

BOD B2

V pravom a ľavom očnom oblúku si pomocou ukazováku zatlačíte na oba body súčasne po dĺžku 10 sekúnd. Následne povoľte. Rovnako zopakujeme ešte jeden až dvakrát. Uvoľňovaním bodu B2 si dokážete pomôcť pri už existujúcej bolesti hlavy, ako aj pri prevencii.

SPOJENÉ ÚDOLIE

Medzi ukazovákom a palcom si nahmatajte bod nazývaný „spojené údolie“ a na 10 sekúnd  pevne stlačte. Palcom miesto masírujeme krúživými pohybmi, a to desaťkrát v smere hodinových ručičiek. Proces následne zopakujte aj na druhej ruke. Masáž upokojí krčnú chrbticu, ktorá býva častým spúšťačom migrény.

SANYJINJAO

Štyri prsty nad najvyšším kĺbom členku sa nachádza práve tento bod – masírujte ho palcom a občas ho na 5 sekúnd stlačte. Bod zmierňuje stres a navodzuje pocit harmónie a pohody.

Bolesti hlavy sú častým a nepríjemným problémom, pričom u mnohých bývajú tak silné, hlavne vo forme migrén, že ľudí nimi trpiacich dokážu odrovnať z bežného fungovania aj na niekoľko dní. V takýchto prípadoch stojí určite za to vyskúšať aj nemožné, aby sa dostavila vytúžená úľava.