Príliš veľa tekutín


Celoročne, no najmä počas horúcich letných dní je nám z každej strany prízvukované aké sú tekutiny pre naše telo dôležité a nemáme zabúdať na pitný režim. Pitie dostatočného množstva vody pomáha našim obličkám, odplavuje škodlivé látky z tela, pomáha našej pokožke vyzerať dobre, udržiava správnu funkciu čriev a zvyšuje koncentráciu. Ďalej udržiava rovnováhu telesných tekutín a ich funkcií, ako napr. trávenie, vstrebávanie a tvorba slín. Čo sa však stane ak to s pitím vody preženieme pretože neodhadneme tú správnu mieru? V názore na všeobecne odporúčané množstvo sa aj odborníci rozchádzajú, ale treba zohľadniť napríklad vek, hmotnosť, klimatické podmienky,  teplotu vzduchu, aktuálny zdravotný stav, to, či vykonávame nadmernú fyzickú aktivitu a iné faktory. Hoci tekutiny náš organizmus potrebuje a odporúča sa ich prijímať v priebehu celého dňa, nemajú tým na mysli to, že máte každú chvíľu  piť. Lekári upozorňujú aj na to, že nie je dobré prijať nárazovo veľa tekutín. Telo nie je schopné za hodinu spracovať viac ako 700 ml až liter tekutín. Inak si môžeme príliš zaťažiť obličky, ktoré by nestíhali filtrovať vodu z krvi, takže krv by bola veľmi zriedená, a nadbytok vody rozvádzanej po tele môže byť tiež nebezpečný, ako aj jej nedostatok. Dôsledkom môžu byť opuchy, poruchy krvného obehu, kŕče. V najhorších prípadoch môže byť dôsledkom opuch mozgu, , čoho príznakom sú silné kŕče, zástava dýchania, kóma a smrť. 

• Pozorovať vlastné telo

Pri zvažovaní, koľko vody je potrebné pre obličky za deň, si môžeme  správne množstvo odpozorovať sami na sebe. Pokiaľ budeme mať sucho v ústach, suchú pokožku, budeme močiť veľmi žltý a páchnuci moč – jednoznačne pijeme málo. Ak je cesta na toaletu každú pol hodinu a močíme priezračnú tekutinu, opuchli sme a máme závraty, zrejme sme to s pitím vody prehnali. Do pitného režimu sa okrem pitnej vody počíta aj voda obsiahnutá v pokrmoch – polievky, ďalej voda zo zeleniny a ovocia. 

Na svete pribúda ľudí, ktorí sa snažia piť čo najviac, až sú na tom závislí – tzv. aquaholici. Ide o vážny zdravotný stav svedčí niekoľko prípadov, kedy nadmerné množstvo vody spôsobilo takmer ľudskú smrť. Táto závislosť je rovnako silná, ako keby niekto podľahol drogám či alkoholu.