Mononukleóza


Vzniká napadnutím vírusu Epsteina a Barrovej (EB vírus), ktorý zasahuje predovšetkým pečeň a slezinu. Hoci môže mať mononukleóza ľahký a nenápadný priebeh podobný typické angíne, ľudovo nazývaná choroba z bozkávania vyvoláva aj závažnejšie ochorenie dôsledkom možných komplikácií. K nákaze dochádza prostredníctvom slín (bozk, pitie zo spoločnej fľašky či špinavého pohára, dokonca aj pri kýchnutí). Asi preto najčastejšie postihuje mladistvých. Inkubačná doba mononukleózy je najčastejšie 30 – 50 dní. Aj keď môže byť dieťa, mladistvý či dospelý nositeľom tohto vírusu, nemusí sa u neho choroba rozvinúť. Závisí vždy od viacerých faktorov, ktoré chorobu aktivujú. Jedným z nich je oslabený imunitný systém. Ľudia, ktorí prekonali infekčnú mononukleózu, vykazujú vyššiu náchylnosť k cirhóze a karcinómu pečene. Na zníženia rizika je odporúčané nepiť alkohol, ktorý vznik cirhózy uľahčuje. V zriedkavých prípadoch toto ochorenie vyústi do chronickej únavovej choroby, keď príznaky mononukleózy trvajú viac než 6 mesiacov. Je to veľmi nepríjemné, ochorenie, keď sa jedinec cíti natoľko unavený, že vládze iba ležať, ale oddych mu neprináša zlepšenie jeho stavu.

Príznaky  mononukleózy sú pomerne nejednoznačné a pripomínajú prechladnutie alebo zápal hrdla. Približne len 1 % ľudí, ktorí k lekárovi prídu s boľavým hrdlom, sú totiž diagnostikovaní s mononukleózou.  Potom sa objavia tieto príznaky:

– zväčšené uzliny

– horúčka

– zväčšené krčné mandle

– zápal hltana

– slabosť

– bolesť hlavy

– kožná vyrážka

Účinnou prevenciou je vyhýbať sa všetkým rizikovým faktorom, ktoré by mohli prenos EB vírusu podporiť. Ak nejde sa vyhnúť stresu, vyčerpania a nadmernej záťaži, potom môže ako prevencia slúžiť cielené posilnenie imunitného systému pestrou stravou s veľkým množstvom vitamínov a minerálov. Mononukleóza väčšinou nespôsobuje ďalšie zdravotné problémy, samozrejme, ak sa budeme riadiť pokynmi lekára a k liečbe pristupovať zodpovedne. Nevýhodou je zdĺhavý čas rekonvalescencie, avšak práve toto nesmieme podceniť.

Liečba

Doposiaľ neexistuje žiadna účinná liečba infekčnej mononukleózy. Nepoznáme žiadnu vakcínu či lieky, ktoré by zabraňovali prieniku vírusu do buniek a replikácii v nich. Keďže je mononukleóza vyvolaná vírusom, nezabúdajme, že antibiotiká nám nepomôžu – tie účinkujú len pri bakteriálnych infekciách. Odporúčanou liečbou je  oddych a dostatočný prísun tekutín. Proti bolesti a na zníženie horúčky môžeme užívať napríklad paracetamol, ibuprofén alebo kyselinu acetylsalicylovú. Pokiaľ sa jedná o vážnejší priebeh, je nutná hospitalizácia chorého na infekčnom oddelení, kde sú podávané lieky na zmiernenie príznakov.