Aromaterapia


Čuch je najhlavnejším zmyslom, ktorý vykazuje prekvapivý vplyv nad našimi myšlienkami, emóciami, náladou, pamäťou a správaním. Od ostatných zmyslov sa výrazne líši. Dokonca je v mozgu spracovávaný aj úplne inými kanálmi. Používanie vôní tu existuje tisícky rokov, hoci tradície a metodológie sa s časom menili. Aromaterapia je použitie aromatických éterických olejov na ovplyvňovanie zdravotného a psychického stavu – je jednou z metód prírodnej (naturálnej) medicíny. Ide o spôsob používania prírodných olejov extrahovaných z kvetov, kôry, stoniek, listov, koreňov alebo iných častí rastliny na zvýšenie psychologickej a fyzickej pohody. Aplikáciou silíc (éterické oleje) lieči rozličné ochorenia. Ide o koncentrované vonné esencie rastlín, ktoré sa získali z rastlín spracovaním. Sú rozpustné v olejoch, mlieku a alkohole. Všetky pôsobia antisepticky a dezinfekčne a vo všetkých rovinách. Môžu okamžite zmierniť fyzické symptómy a súčasne budú pôsobiť aj na emočnú a mentálnu rovinu. Sú to prírodné organické látky, ktoré majú životnú silu. 

Spektrum účinkov esenciálnych olejov na ľudský organizmus je skutočne široké:

  • zvládanie stresu
  • stabilizácia nálady
  • zlepšenie spánku
  • zníženie bolesti
  • zmiernenie nevoľnosti
  • zlepšenie pamäte
  • zvýšenie hladiny energie

Využitie

Pri strese sa osvedčila levanduľa, borovica a citrón, proti nespavosti vysúšajte harmanček, jazmín, ružu, stavy úzkosti pominú pri šalvii, bergamone a pomaranči, bolesti sa zbavíte so zeleným jablkom, harmančekom, šalviou a eukalyptom, na nevoľnosť priaznivo vplýva zázvor, pomaranč, levanduľa, kôpor a fenikel, pozornosť a pamäť posilní šalvia, škorica, mäta prieporná, energiu dodá čierne korenie, kardamón, klinček, čajovník, rozmarín.

Hoci sa môže aromaterapia na prvý pohľad zdať jednoduchá, aj tu jestvujú určité pravidlá. V prvom rade je dôležitá synergia, teda vzájomná kombinácia olejov. I keď sú esenciálne oleje samé o sebe tzv. zázrakom z prírody, vhodnou kombináciou sa dajú ich pozitívne účinky niekoľkokrát znásobiť. Takéto miešanie olejov však radšej prenechajte na odborníkov, ktorí sa štúdiom prírodných látok zaoberajú a dokážu vám preto účinne poradiť.

Pred použitím aromaterapie je dôležité presne stanoviť lekársku diagnózu, aby sa správne liečili príznaky, o ktorých sa inak radíte so svojím lekárom. K dispozícii sú rozličné éterické oleje a mnohé spôsoby liečenia, napr. inhalácie a kúpeľ. Oleje sú účinné iba vtedy, ak sú starostlivo extrahované a správne sa skladujú. Najkvalitnejšie oleje sa predávajú v tmavých sklených fľaštičkách s etiketou, na ktorej je napísaný latinský názov rastliny a jasne uvedený návod na použitie. Hoci éterické oleje môžu pomáhať pri kožných problémoch a po vstrebaní priaznivo účinkovať na celé telo, niektoré môžu spôsobiť alergické reakcie – od kožnej vyrážky až po astmatický záchvat. Používajte preto iba najčistejšie oleje, aby boli vedľajšie účinky a riziká čo najmenšie.