Precitlivenosť zubov


S určitosťou sa to prihodilo každému – dáme si šálku teplého čaju, zahryzneme do čokolády, alebo si zajeme hlt horúcej polievky. Naraz prichádza silná elektrizujúca až bodavá bolesť, ktorej príčinou sú jednoznačne precitlivené zuby. Škála dôvodov prečo naše zuby takto reagujú na teplé a horúce či dokonca kyslé jedlá je rôzna a veľmi široká. Môže ísť jednoducho o poranenie zuba, ktoré sme si spôsobili sami zahryznutím do niečoho tvrdého, alebo túto nepríjemnú bolesť môže zapríčiňovať aj obvyklé škrípanie zubami počas spánku. No sú tu aj oveľa závažnejšie príčiny, ako napríklad nekrotická alebo odumretá kostná dreň, čo si samozrejme vyžaduje lekárske ošetrenie. Jeden ale aj viac zubov môže byť citlivých na tlak aj pri úplne bežnom prežúvaní, keď v snahe požuť jedlo čo najdôslednejšie dochádza k akémusi pomliaždeniu chrupu. Zuby bývajú často citlivé najmä po čistení a odstraňovaní kazov u zubára. Niekedy  trvá celé týždne, ba aj mesiace, kým sa takáto precitlivenosť stratí.  Ak je spôsobená len bežným opotrebovaní zubnej skloviny alebo paradentózou, môžete vyskúšať nasledujúce rady:

• Zubná pasta zabraňujúca precitliveniu

Žiaľ, opotrebovanú sklovinu a paradentózu nemôžeme vyriešiť jednoducho zablombovaním. Jedným z najúčinnejších prostriedkov na precitlivené zuby sú pasty, ktoré precitlivenosti zabraňujú. Takéto pasty obsahujú špeciálnu účinnú látku, ktorá vyplní kanáliky v dentíne (zubovine) a dôjde ku redukcii bolesti. Vhodné aj je ju prostredníctvom vatového tampónu naniesť na bolestivé miesta pred spaním a nechať počas noci pôsobiť. Pri umývaní zubov sa ústa nevyplachujú vodou, pasta sa len vypľuje. Do dvoch týždňov by sa mali bolesti zredukovať až úplne stratiť.

• Vyplachovanie fluórom

Prostriedky na vyplachovanie ústnej dutiny s obsahom fluóru je možné získať bez lekárskeho predpisu v akejkoľvek lekárni či drogérii. Takéto prostriedky výrazne pomáhajú pri precitlivenosti, a to predovšetkým u ľudí trpiacim zubným kazom, pričom výplach stačí vykonať jedenkrát denne.

• Čistite si zuby

Práve pre precitlivených zuboch sa kladie veľký dôraz na čistenie, čím sa následne odstraňuje zubný povlak. Po usadení povlak produkuje kyseliny, ktoré narúšajú štruktúru zuba. Zuby treba čistiť aspoň dvakrát denne – predovšetkým po jedle a netreba tiež zabúdať na používanie dentálnej nite.

• Používajte mäkkú zubnú kefku

Tvrdé kefky sú častou príčinou precitlivenia zubov, k čomu prispieva aj nesprávna technika čistenia – silno si zuby drhnúť, čo spôsobuje poranenia nielen zubov ale aj ďasien. Preto sa odporúča používať kefky mäkké, nakoľko zubovina je mnohonásobne mäkšia než zubná sklovina a v danom prípade len na mäkkú kefku mierne pritlačiť.

Precitlivenosť znamená, že naše zuby sú istým spôsobom poškodené. Najčastejšou príčinou je odhalenie dentínu – k odhaleniu tejto zuboviny dochádza v dôsledku zubných kazov, konzumácie potravín, trenia, ktoré vytvára zubná kefka, alebo v dôsledku paradentózy. Dentín sa nachádza pod zubnou sklovinou. V ňom sú mikroskopické nervové vlákna a po ich odhalení dochádza práve k precitlivenosti  zubov na rôzne podnety.