Otužovanie


Nikto z nás sa otužilcom nenarodil – na chlad si treba postupne zvykať a svoje telo na to trpezlivo pripravovať.  Otužovať môže každý zdravý človek po konzultácii so svojim lekárom, s výnimkou tých so srdcovocievnymi ťažkosťami. Cieľom je zlepšenie telesnej kondície, upevňovanie zdravia a  vytrvalosti. Okrem priaznivých účinkov na náš zdravotný stav nám otužovanie pomáha nie len lepšie zvládať zimu, ba aj letné horúčavy.  Ak sa rozhodneme dať mu šancu, nemusíme hneď začínať kúpaním sa v chladnej vode. V úvode bohato postačí, keď začneme spávať pri otvorenom okne, neskôr vymeníme hrubšiu prikrývku za tenšiu. Ďalej naše telo postupne zvykáme na otužovanie aj prostredníctvom studeného vzduchu (tenšie oblečenie, nižšia teplota v izbe, dlhší pobyt na čerstvom vzduchu),  v zimnom období môžeme vyskúšať schladenie nášho tela aj snehom – prikladaním na pokožku, trením, obsypávaním sa.

Zdravotné benefity

  • zlepšenie činnosti termoregulačného systému
  • zvýšenie obranyschopnosti organizmu, podpora imunitného systému
  • podpora telesnej zdatnosti a fyzickej kondície
  • získanie dôvery vo vlastné telo a svoje schopnosti
  • pocit zdravia, sily a odolnosti

Otužovanie v domácom prostredí

Podľa posledných výskumov dosiahneme absolútne najlepšie výsledky striedaním horúcej a studenej vody. Ako ideálne sa javí dvanásťminútové sprchovanie teplou vodou, kedy sa naše cievy rozšíria a do našich svalov a pokožky sa privedie krvou viac kyslíka. Následne vystrieda teplú vodu minútová studená sprcha, ktorou sa krvné cievy zase prudko zmrštia a obmedzia prietok krvi. Takže zatiaľ čo do svalov a pokožky prúdi oveľa viac krvi bohatej na kyslík, oveľa viac odkysličenej krvi sa privádza do pľúc. Sprchovanie sa potom uzavrie tromi až štyrmi minútami teplou vodou. Každodenné sprchovanie studenou vodou znižuje chorobnosť o takmer tridsať percent. Studená sprcha pôsobí ako jedinečný stimulátor nášho imunitného systému, zrýchli sa srdcový tep a stúpne krvný tlak. Vhodné je takto sa otužovať ráno aj večer. Keďže domáca fáza otužovania trvá približne pol roka, práve zima je ideálny čas, kedy odštartovať celý cyklus. Až po získaní istého stupňa otužilosti následne prechádzame aj do ochladzovania nášho organizmu v exteriéri. Nosíme menej vrstiev oblečenia,  častejšie a dlhšie sa zdržiavame na vzduchu v ideálnej kombinácii s rýchlou chôdzou – pre tých zdatnejších je skvelý celoročný beh či cyklistika. Plávanie v studených vodách je až finálnym krokom k otužovaniu.

Každý začiatočník v otužovaní si musí zvoliť prístup, ktorý mu vyhovuje najviac. Ide totiž o prekonávanie pocitu chladu. Pri kontakte so studenou vodou ešte nepríjemnejšieho, akéhosi mokrého chladu   na vlastnom tele, čo je pre mnohých, najmä spočiatku, veľmi ťažko prijateľné. Od prvého kontaktu tela, ponoreného do takej vody, sa treba  vyrovnávať s poriadne chladivými, štípajúcimi až páliacimi pocitmi, ktoré síce postupne na ustúpia, ale nastupuje bolesť a necitlivosť v prstoch rúk a nôh, ktoré sú vtedy najmenej prekrvené. Aj dlhoroční otužilci museli spočiatku prejsť ťažké začiatky a často zviesť boj sami so sebou, najmä so svojou psychikou. Pozorovaním reakcií vlastného tela a porovnávaním skúseností s dlhodobejšími otužilcami si začiatočník môže vytvoriť správny prístup a riadiť sa ďalej vlastnými pocitmi. Dobrý pocit z prekonania chladu a v počiatkoch i strachu sa následne vráti v podobe priaznivých zdravotných benefitov. Otužilcom sa človek údajne stáva až po pol roku až dvoch rokoch, výsledky však na sebe pocítime už po niekoľkých týždňoch. Vrcholom otužovania je plávanie v ľadových vodách, čím sa z nás stane ľadový medveď. Avšak tu treba každý krok konzultovať so svojím lekárom.