Vitamín C


Alebo kyselina askorbová je vitamín rozpustný vo vode – to znamená, že predávkovanie (spôsobuje tráviace problémy, obličkové kamene) ním býva zriedkavé pretože jeho nadbytok vymočíme. Ľudské telo si nedokáže tento vitamín ukladať. Pri prísune väčšej dávky, ako bezprostredne organizmus potrebuje, sa nadbytok rýchlo vylúči. Oficiálna denná odporúčaná dávka vitamínu C sa pohybuje 60 – 100 mg.. Patrí azda k najznámejším spomedzi všetkých vitamínov. Ide o veľmi silný antioxidant, ktorý má na zdravie človeka zásadný vplyv. Väčšina živočíchov je schopná si vytvoriť svoj vlastný, ale človek ho musí prijímať v potrave.

Tento vitamín sa v potravinách naozaj ľahko ničí. Je nesmierne citlivý na skladovanie, tepelnú úpravu i svetlo. Okrem toho jeho rozklad urýchľujú aj stopy kovov v kuchynskom náradí a nádobách, takže k jeho stratám dochádza už pri samotnom opracovaní. Najčastejšie sa vyskytuje  najmä v ovocí a zelenine. Hlavnými zdrojmi vitamínu C sú citrusové plody, čierne ríbezle (každé bobuľové ovocie), čerešne, paprika, jahody, ananás, paradajky, brokolica, špenát, listová zelenina, zemiaky, batatové zemiaky, kapusta, šípky, rakytník. Zo živočíšnych zdrojov obsahujú vitamín C predovšetkým pečeň a ľadviny, ale jeho množstvo je v živočíšnych zdrojoch v porovnaní s rastlinnými veľmi malé.

Aká je jeho funkcia v ľudskom organizme

  • prispieva k zosilneniu kostí, zubov a chrupaviek
  • pôsobí ako antioxidant v boji proti škodlivým voľným radikálom
  • posilňuje kožu, väzivá, aj krvné cievy
  • reguluje metabolizmus aminokyselín
  • vplýva na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
  • zabraňuje vzniku stresových hormónov
  • stimuluje činnosť štítnej žľazy
  • pôsobí hojivo na popálené a zjazvené tkanivo
  • zvyšuje vstrebávanie železa
  • ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek a zabraňujúcich infekcii
  • skracuje chorobu pri prechladnutí alebo chrípke
  • zlepšuje produkciu inzulínu
  • pôsobí ako prírodné preháňadlo

Príznaky chýbajúceho vitamínu v našom tele sú známe od staroveku, klasickou chorobou, ktorá bývala kedysi najčastejšou príčinou smrti námorníkov – skorbut – nedostatok vitamínu C. Jeho absencia sa prejavuje postupným poklesom vitality, náchylnosťou na infekcie, pomalým hojením rán, problémami s ďasnami, zvýšenou krvácavosťou, oslabením šliach, kĺbov, kostí a srdcovocievneho systému, neplodnosťou, tráviacimi ťažkosťami, tvorbou žlčových kameňov a anémiou. Hlavným prostriedkom na liečbu nedostatku je zvýšenie jeho príjmu v strave.

Vitamín C patrí medzi úplne základné látky v ľudskom tele. Potrebujeme ho všetci, no osobitnou kategóriou sú ľudia so zníženou imunitou. Zvýšený príjem je potrebný pri extrémnej telesnej záťaži, strese, pre ľudí, ktorí nadmerne pijú alkohol, fajčia, pri infekciách, pre osoby žijúce v znečistenom životnom prostredí, ale aj pre ženy užívajúce antikoncepciu a aj pre tie v období gravidity a po pôrode.