Postnazálna nádcha


I keď je nádcha častým sprievodným javom niektorých, najmä infekčných ochorení, ide o samostatné ochorenie. Nádcha alebo odborne rinitída je zápalové ochorenie sliznice nosa často spojené so zápalom prínosových dutín.  Pojem postnazálna nádcha je odborný názov pre zhromažďovanie sa hlienu v zadnej časti krku. Skutočnosť je, že vedľajšie dutiny denne vyprodukujú jeden až dva litre čistého hlienu, ktorého úlohou je zvlhčovať a čistiť vdychovaný vzduch, ako aj zvlhčovať sliznice nosa a vedľajších dutín. No ak nás postihne len samotné prechladnutie, čo si v počiatočnej fáze ani nemusíme uvedomiť, problém sa začína – pretože množstvo vyprodukovaného hlienu sa zdvojnásobuje. 

Čo je príčinou zmeny produkcie hlienu vo vedľajších dutinách?

  • Alergie: Je to najčastejšia príčina.
  • Nachladnutie: Plný nos je najznámejší symptóm prechladnutia.
  • Obštrukcia: Polypy, malé tumorovité výrastky na sliznici, alebo deformácia nosovej priehradky môžu zablokovať prietok hlienu, alebo ho zmenia natoľko, že dôjde k dýchacím ťažkostiam.
  • Infekcia vedľajších dutín: Tu treba vyhľadať lekársku pomoc, kde nám zaručene budú predpísane antibiotiká. Ak je hlien hustý, má zelenú či žltú farbu – s veľkou pravdepodobnosťou ide o túto infekciu.
  • Životné prostredie: Ak je človek vystavený suchému a prašnému prostrediu či dráždivým prostriedkom, dochádza k vysúšaniu slizníc. Páve preto sa produkcia hlienu obmedzí a ten sa stáva zároveň hustejší. 
  • Gravidita: S najvyššou pravdepodobnosťou sú v tomto prípade na vine hormóny.
  • Vek: Čím sme starší, tým menej hlienu produkuje naše telo. Okrem toho zmeny v produkcii hlienu produkujú aj niektoré lieky, napríklad proti vysokému krvnému tlaku.

Ako zabojovať s postnazálnou nádchou:

Výplach nosa a vedľajších dutín

Do šálky s vlažnou vodou vmiešajte pol čajovej lyžičky soli. Následne týmto roztokom vypláchnite nos a dutiny oboma nosnými dierkami. Najskôr si hlavu zakloňte dozadu, potom dopredu a do strany. V každej tejto polohe vydržte aspoň 8 sekúnd. Na každej strane hlavy máme 4 vedľajšie dutiny a je potrebné vypláchnuť všetky, čo sa týmto spôsobom dá dosiahnuť. Potom všetko silno vysmrkajte. Vyplachovanie opakujte tri až štyrikrát denne, pričom treba dávať pozor, aby vstrekovací prostriedok bol vždy čistý. 

Zvlčenie vzduchu

Ak žijete s suchých klimatických podmienkach, alebo sa počas zimy zdržiavate v prekúrených priestoroch je potrebné svojim dutinách pomôcť. Zariadenie na zvlhčenie vzduchu je rovnako účinné ako jednoduchá nádoba s vodou postavená na vykurovacom telese. Ak sa na obrazovke televízie objaví jemný vlhký film, je vlhkosť v tejto miestnosti dostatočná. 

Pitný režim

Inými slovami – dbajte na to, aby bolo vaše telo zásobené dostatočným množstvom tekutín. Nespoliehať sa na čaje, kávu a sladené nápoje. Rovnako aj u detí, ktoré pijú veľa mlieka, nedostávajú dostatok tekutín. Mlieko je potravina a nie tekutina. Káva, čaj a iné  nápoje s obsahom kofeínu majú dehydratačný efekt.

Vyhýbanie sa alergénom

Je to najlepší ale zároveň najzložitejší spôsob ošetrovania alergii, ak sú tie zodpovedné za postnazálnu nádchu. Ak ste napríklad alergický na zvieratá, nemusí byť zložité sa im vyhýbať, no s alergiami na peľ či prach to už také jednoduché nebude. Alergie sa dajú ošetrovať liekmi ako sú antihistamíny, dekogesčnými prostriedkami a lokálnymi steroidmi, ktoré sa viažu na lekársky predpis. 

Kloktanie

Nejde o síce žiaden liek, no veľmi sa znížia nepríjemní bolesti hrdla.

Ak sa postnazálna nádcha nezlepšuje, je potrebné sa objednať u otolaryngológa. Práve návšteva u tohto špecializovaného lekára nám napovie, či je príčinou mechanický problém, polypy alebo iné faktory.