Opica


Počas dlhých zimných večerov býva zvykom, že sa ľudia stretávajú akosi častejšie pri výdatnej večery či slanom občerstvení, ktorého súčasťou býva niekedy aj viac pohárov alkoholu ako naše telo dokáže vstrebať a stráviť. Niekedy to so samotným alkoholom nemusíme ani prehnať. Cítime, že je všetko v poriadku, len nášmu organizmu jednoducho nemusí takýto večer zapasovať a rána bývajú ozaj veľmi náročné. 

Mnoho lekárov verí, že opica vzniká v dôsledku dvoch fenoménov – miernym opuchnutím mozgu a dehydratáciou. Mechanizmus zapríčiňujúci opuch zatiaľ nie je známy, ale môže byť istým efektom alkoholu. Dehydratáciu zapríčiňujú odvodňovacie účinky alkoholu na organizmus, ktorý núti častejšie močiť a potiť sa. 

Typy na zmiernenie problému

  • Dopĺňať tekutiny

Dehydratácia naplno ovláda naše telo, a preto po náročnej a prebdenej noci  treba čo najrýchlejšie chýbajúce tekutiny doplniť. Rehydrovať sa treba to takej miery, akú nám dovolí náš žalúdok.  Alkohol dráždi sliznicu žalúdka a tenké črevo, pričom sa stávajú veľmi citlivými. Tekutiny obsahujúce kyseliny – napríklad citrónová šťava či pomarančový džús, náš stav len zhoršia. Osvedčenými prostriedkami sú voda a sýtené minerálne vody s obsahom minerálov, ktoré doplnia nášmu telu aj stratené soli. 

  • Zakročiť včas

Opica je stav, ktorý sa najlepšie zvládne, ak sa zakročí skôr ako sa prejavia jej symptómy. Podobne ako pri každej bolesti je potrebné začať s ošetrovaním už v rannom štádiu. Vhodné je ešte pred spánkom vypiť pohár čistej vody a užiť aj paracetamol, ak máte pocit, že ráno príde bolesť hlavy.

  • Zostať pri tekutinách

Prijímanie tekutín sa odporúča dovtedy, kým si nie sme úplne istý, že náš žalúdok je pripravený stráviť jedlo. Ak máte pocit, že sa vám uľavilo, na začiatok skúste len menšie sústa ľahších pokrmov – osvedčený je hovädzí vývar. Vyhýbajte sa ťažkým a koreneným jedlám, ktoré pokazený žalúdok len viac podráždia. Konzumujte stravu určenú chorým – okrem polievok aj toasty, nesladené keksy a čaje. 

  • Tabletky proti bolesti

Hlava nám treští, žalúdok je ako na vode – tu pomôžu analgetiká, ktoré nepríjemnú bolesť utlmia. Vhodné sú tie s obsahom aspirínu. Následne zregenerujte vaše telo a doprajte mu odpočinok. Pokiaľ je to možné pospite si. 

  • Klin sa klinom nevyráža

Mnoho ľudí sa domnieva, že opicu im vyliečil pohárik toho, čo pili predošlú noc. Lekári však s touto teóriou vôbec nesúhlasia, nakoľko ďalší pohárik naše už tak dehydrované telo dehydruje ešte viac a dráždi náš ubolený žalúdok. 

Hoci najlepším liekom na opicu je práve prevencia – teda vyhýbanie sa alkoholu, existuje pár overených pomocníkov, ktoré keď budeme mať počas bujarého večera na pamäti, nám urobia nasledujúce ráno veľký osoh. Počas požívania alkoholu dbajme na to, že ho nesmieme konzumovať na lačný žalúdok. Takto akoby pribrzdíme vstrebávanie alkoholu do tela. Posnažte sa zjesť niečo malé každé dve hodiny. Ďalším nepísaným pravidlom je nevypiť za hodinu viac ako jeden alkoholický nápoj. Každý pohárik je najlepšie zapiť pohárom vody a vyhneme sa tak dehydratácii. Pamätajte na to, že najhoršia opica je tá za volantom. Nešťastie môžeme spôsobiť nie len sebe, blízkym ale všetkým účastníkom cestnej premávky. Nikdy teda nesadajte za volant po pijatike.