Popraskaná pokožka


V lete je naša pokožka žiariaca a zdravá. Všetky krémy, vrátanie tých opaľovacích spoločne s vysokou vlhkosťou jej napomáhajú byť elastickou a jemnou. Ako náhle však zaklope zima, stáva sa suchou s tvoria sa na nej šupinky, ktoré často prechádzajú aj do pľuzgierikov a následne popraská. Tieto lineárne trhliny sa môžu objavovať na rôznych častiach tela – v kútikoch úst, nosných dierkach, na pokožke medzi prstami na nohách a rukách, ako aj na už stvrdnutej pokožke rúk a nôh. Po prasknutí vrchnej vrstvy pokožky sa odhalí živá vrstva, ktorá sa pod ňou nachádza a je veľmi citlivá.  Dôvodom prečo tak bolia popraskané ruky je množstvo nervových zakončení, koncentrovaných na relatívne  malej ploche rúk, kde ich je omnoho viac, ako napríklad v oblasti kolien. Najčastejšie sa takéto trhliny objavujú u ľudí trpiacich akútnymi kožnými ochoreniami, ktoré zapríčiňujú vysúšanie. Trhliny nemajú nič spoločné s chýbajúcimi vitamínmi či minerálmi v strave.

Popraskanú pokožku možno ošetriť nasledovne:

  • Zadržte vlhkosť v pokožke – Natrite prasklinu krémom a následne to celé prelepte náplasťou, ktorá na postihnutom mieste zadrží vlhkosť. Krém akoby pokožku „spojil“, následne zjemní, zmäkčí a urýchli hojenie. Vhodné je ešte pred samotným nanesením krému dané miesto zmäkčiť ponorením na pár minút do vlažnej vody a následne po jemnom utretí dosucha naniesť krém.
  • Zvýšte vlhkosť vzduchu – Pomocou zariadenia na zvlhčenie vzduchu v miestnosti, alebo jednoducho postavením hrnca s vodou do miestnosti nad kúrenie – aj týmto spôsobom zabránite vysušovaniu pokožky, za čo sa vám určite poďakuje aj vaša dýchacia sústava. Mimoriadne dôležité je mať dobrý vlhký vzduch v miestnosti, kde spíte.
  • Nezabúdajte na rukavice – Platí to pre každého z nás, nie len pre tých, ktorí trpia popraskanou pokožkou. Rukavice udržia  naše ruky v teple, zadržia v pokožke vlhkosť, zabraňujú vysúšaniu vplyvom vetra, dažďa a studeného vzduchu. Ešte výhodnejšie je si na ruky naniesť hydratačný krém pár minút predtým než si rukavice natiahnete.
  • Ochrana pred chemikáliami – Používajte vinylové rukavice, ak budete zaobchádzať s agresívnymi rozpúšťadlami alebo čistiacimi prostriedkami. Tieto chemikálie vysúšajú pokožku veľmi rýchlo a niektorými nie je ani manipulácia bez ochranných rukavíc možná.
  • Aplikujte masť proti plesňovým infekciám   Ak sa popraskaná pokožka nachádza na mieste, ktoré môže byť častejšie ohrozené plesňovými infekciami, napríklad medzi prstami na nohách, odporúča sa použitie masti proti plesňovým ochoreniam. Tieto masti sú voľne predajné.

Praskliny sa vytvárajú v dôsledku nerovnomerného rozťahovania pokožky. V teplom počasí sa vrchná vrstva rozťahuje pod vplyvom vlhkosti. V zime však nie je vlhkosť vysoká, takže táto vrchná vrstva sa prudko sťahuje, pričom vrstva pokožky ležiaca pod ňou zostáva na mieste. Práve preto koža puká a odlupuje sa. Tento proces sa prirodzene stupňuje v dôsledku malých poranení na pokožke. Príčinou ale môže byť aj príliš časté umývanie rúk a nedostatočné ošetrenie krémom. Trhliny sa objavujú predovšetkým na miestach, kde je kože najtenšia – končeky prstov, dlane, chodidlá. Vhodnou starostlivosťou môžeme pokožke veľmi pomôcť, na čo by sme nemali zabúdať predovšetkým počas zimy.